Ytyä Kuopion ytimeen

Eino Hiltunen Kuopio

Paviljonki, messu- ja kongressikeskus, on Jyväskylässä, ei Kuopiossa. Parikymmentä vuotta toimineessa aivan Jyväskylän ytimen rakennuksessa on vuosittain lähes 700 tapahtumaa, Kuopio-hallissa vajaat 10 tapahtumaa.

Kuopio-halli kuuluisi pelkästään urheilukäyttöön. Noiden kymmenen tapahtuman järjestelyihin menee lähes viikko. Ne aloitetaan usein jo keskiviikkona, purkua on pitkälti seuraavan viikon tiistaihin. Se on urheilulta vietyä aikaa. Systemaattinen valmennus vaikeutuu. Urheilulukiolaiset ja muut harjoitusvuorolaiset joutuvat aikatauluissaan ahtaalle.

Vaikka Kuopiossa on kesäisin paljonkin tapahtumia ja kansa virtaa niihin kauempaakin, talvella niitä ei ole nimeksikään. Tarvitaan lämpimiä tiloja suurtakin väkimäärää varten. Ihmisillä olisi halua ympäri vuoden käydä yhteisöllisissä massatapahtumissa.

Missä paviljongin sijainti olisi suotavin? Keskusta sijaintipaikkana olisi järkevin monessa mielessä. Paikalliset kulkisivat jalan, ei paikoitusongelmia. Paviljonki tulisi purettavien uima- ja keilahallien alueelle. Yhtenä parkkipaikkana voisi olla jäähallin paljolti vajaakäyttöinen parkkihalli. Paviljonki toimisi samalla keskustaa ja Savilahtea lähentävänä elementtinä samaan tapaan kuin Niiralankadun opiskelija-asunnot, joilta on lyhyt matka sekä torille että yliopistolle.

Alueelle suunnitellut kerrostaloryhmittymät latistaisivat tasapaksua kaupunkikuvaa entisestään. Paviljonki tekee Kuopiosta entistä vetovoimaisemman, Jyväskylä on jo. Kuka rahoittaa? No, onhan meillä PeeÄssä...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu