Viimeksi voimassa sota-aikaan

Pekka Niiranen Dosentti Kuopio

Käyttöön otetun valmiuslain yhteydessä ollaan asettamassa myös työvelvoite terveydenhuollon työntekijöille: jokainen terveydenhuollon alalla toimiva tai sen alan koulutusta saanut 18 – 67-vuotias voidaan tarvittaessa velvoittaa tekemään välttämätöntä työtä terveydenhuollossa. Määräys työhön voidaan antaa korkeintaan kahdeksi viikoksi kerrallaan, ja se on mahdollista uusia kerran.

Samasta valmiuslain pykälästä löytyy mahdollisuus myös yleiseen työvelvollisuuteen, joka oli Suomessa viimeksi voimassa jatkosodan aikana. Vuoden 1942 työvelvollisuuslain mukaan työvelvollisia olivat kaikki 18 – 54-vuotiaat Suomen kansalaiset, joiden lisäksi 15 – 17-vuotiaita ja 55 – 64-vuotiaita koski rajoitettu työvelvollisuus. Jokaisen työvelvollisen oli otettava vastaan viranomaisten tarjoama työ. Työvelvollinen ei voinut itse valita työpaikkaansa, ja hänet voitiin määrätä työhön myös kotikunnan ulkopuolelle. Nuori työvelvollinen voitiin kuitenkin määrätä työhön enintään 120 päiväksi vuodessa. Käytännössä pojat voitiin lähettää maatalous- ja metsätöihin sekä uittoon, tytöt ainoastaan maataloustöihin.

Työvelvollista, joka ei noudattanut saamaansa työmääräystä, tai joka kieltäytyi hänelle määrätystä työstä, oli lain mukaan rangaistava sakolla tai vankeudella. Vastaavanlainen rangaistus oli tarjolla työpaikalta luvatta poistuneille ja lomalta palaamatta jääneille. Rangaistus saattoi olla jopa kaksi vuotta kuritushuonetta.

Uutena rangaistusmuotona laissa oli naisten erityinen työmuodostelma eli kurikomppania. Se oli työleiri, jonne työvelvollisuutta vastaan rikkonut työvelvollinen voitiin hallinnollisella päätöksellä määrätä enintään vuodeksi. Vastaavanlainen kurileiri perustettiin myös tytöille ja pojille.

Naisten erityinen työmuodostelma toimi alun perin Luumäel- lä, josta se maaliskuussa 1943 siirtyi Lapinlahden Martikkalaan. Kurikomppania toimi Lapinlahdella vuoden ajan, ennen kuin se siirrettiin Vanajalle, missä se välirauhan jälkeen lakkautettiin. Kurikomppaniaan määrättiin sen toiminta-aikana kaikkiaan 279 naista.

Työvelvollisuuslain soveltaminen päättyi vuoden 1944 syyskuussa, jolloin itse laki jäi kuitenkin teoriassa vielä voimaan. Se kumottiin vasta vuonna 1991, jolloin tuli voimaan nykyisen valmiuslain varhaisempi versio.

Elämme myös nyt poikkeusoloissa, mutta se ei ole vielä läheskään samanlaista kuin sota- aikana. Yhtäläisyyttäkin tosin on, sillä veljeä ei nytkään jätetä – siskosta puhumattakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu