Väärä yhtiömuoto?

Hannu Heiskanen Sydän-Savon Siniset ry

Koronan yritystoiminnalle aiheuttavaa ahdinkoa korjataan erilaisilla tukipaketeillla, ja hyvä niin. Ilman niitä tulisi ennätysmäärä konkursseja ja työttömiä. On tärkeää, että mahdollisimman moni yritys selviää ja on jatkossa nostamassa Suomea taas jaloilleen.

Eräs tukien myöntäjä on Business Finland, joka jakaa valtion myöntämää rahaa yrityksille. Kun selvitin mahdollisuutta saada tukea Business Finlandin sivuilta, törmäsin kohtaan, jossa rajataan toiminimi pois tuettavista yrityksistä.

Miksi näin, onhan toiminimi yritys siinä missä esimerkiksi Ay, Ky tai Oy? Samat yhteiskunnalliset velvoitteet toiminimellä on veroissa ja työnantajamaksuissa kuin muillakin yhtiömuodoilla.

Toiminimiyhtiöitä on valtava määrä, ja yksi yrittäjä saattaa työllistää useita kymmeniä työntekijöitä. Näin ollen niiden merkitys yhteiskunnassa on suuri.

Tämänhetkiset valtion taholta annetut ohjeet, määräykset ja poikkeuslait koskevat kaikkia ihmisiä ja yrityksiä, joten olisi johdonmukaista, että myös tukitoimet jakautuisivat tasapuolisesti. Rajaus jättää toiminimiyhtiöt tuen ulkopuolelle eriarvoistaa yrityksiä ja yrittäjiä pelkän yhtiömuodon perusteella ja näin vielä vääristää kilpailua tulevaisuudessa.

Kyse on kuitenkin valtion myöntämästä rahasta. Koska avustuksesta rajataan pois yhtiömuodon perusteella, olisi kohtuullista, ettei toiminimiyhtiöiden tarvitsisi jatkossa hoitaa yhteiskunnallisia velvoitteita.

Business Finland vastasi kysymyksiini :”Valitettavasti meillä ei ole apua toiminimille. Ilmeisesti elyn puolelle on tulossa tällainen tuki, joten kannattaa seurata tiedotusta siltä osin.” Eipä tunnu toteutuvan tasa-arvo tässä(kään) asiassa. Toivon kuitenkin, että valtiovallan tekemillä hyvillä ja nopeilla päätöksillä yhdessä kansalaisten kanssa saadaan tämä kulkutauti nopeasti ja mahdollisimman vähillä vaurioilla taltutettua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu