Kriisissä striimaus ei riitä

Wilhelmiina Honkanen Viestintäpäällikkö (eläkkeellä) Kuopio

Postiluukku rapsahti keskiviikkona. Karanteenin aikana postin tuomiset ovat päivän kohokohta. Siunausta koteihin. Se on Kuopion seurakuntalehden viesti, ja onnistunut onkin. Mitä sen kantavampaa viestiä kirkko voisi toivottaa nyt, kun iso osa kaupunkilaisista on kotona. Sairaana, terveenä tai vielä tietämättömänä sairaudestaan.

Tarkemmin kuin milloinkaan olen odottanut kirkon viestejä poikkeuksellisessa ajassa. Viranomaisviestijänä kirkko on onnistunut muiden viranomaisten tavoin. Mutta tämä ei riitä. Kirkon kriisiviestintä ei saa olla pelkkää ohjeistusta. Seurakunnat ovat tottuneita ohjelman järjestäjiä. Puikkoihin tartuttiin heti. Kunnioitettavan pikaisesti jumalanpalvelukset tai hartaudet striimattiin. Verkkopalveluissa annettiin yhteystiedot siihen, miten ”voit rohkeasti ottaa yhteyttä tai varata ajan työntekijälle”. Kynnys tällaiseen on kovin korkea. On oltava melkoinen hätä ennen kuin papin numero naputellaan kännykän ruutuun. Eristykseen joutuneista vanhuksista suurimmalla osalla ei ole mobiilivälineitä eikä tietokonetta.

Entäpä jos seurakunnissa muutettaisiinkin ajattelutapa ylösalaisin? Helsingissä seurakuntayhtymä, kaupunki ja järjestöt ovat pikavauhtia luoneet Helsinki-avun. Noin 500 työntekijää on vapautettu muista tehtävistä soittamaan kaikille yli 80-vuotiaille (27 000). Uudesta puhelinnumerosta tiedotetaan 70–79-vuotiaille (51 000). He itse voivat soittaa avuntarpeestaan numeroon, jossa myös pappi päivystää. Kirkkoihin on perustettu 17 Helsinki-avun toimipistettä. Apu käynnistyi keskiviikkona 25.3. ”Näin avuntarvitsijat ja auttajat saatetaan yhteen turvallisella tavalla”, sanoo seurakuntayhtymän johtaja, kirkkoherra Juha Rintamäki ( Kirkko ja kaupunki 20.3.).

Toimin Kuopiossa pienen järjestön vapaaehtoisena. Yksin emme pysty, mutta isompien kyljessä olisimme olleet valmiita käymään kaupassa tai viemään lääkkeitä tällaista apua tarvitseville. Poikkeustilanne on herättänyt halun auttaa. Jotta avunanto sujuu hallitusti, tarvitaan varma organisaatio ja asiantuntevat toimijat. Kirkolla on tähän ammattitaitoa.

Striimausta tärkeämpää on, ettei kukaan jää hädissään yksin. Jumala ja siunaus kulkevat bonuksena mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu