Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Vielä kuukausi sitten olisi tuntunut mielettömältä ajatukselta, että Uusimaa eristetään muusta Suomesta ja poliisi valvoo maakuntarajan ylityspaikkoja rangaistuksen uhalla. Tänään siitä tulee kuitenkin täyttä todellisuutta, jos vain perustuslakivaliokunta hyväksyy hallituksen esityksen liikkumisrajoituksesta.

Perustelu jälleen uudelle historialliselle päätökselle on luettavissa taustamuistiosta. Tarkoituksena on estää ja hidastaa koronaviruksen valtakunnallista leviämistä niin rajusti, että tehohoidon kapasiteetti uhkaisi loppua. Epidemia on kehittynyt Uudellamaalla nopeammin kuin muualla Suomessa, kun taas kapasiteetin ylittymisen riskit ovat suurimmat Uudenmaan ulkopuolisissa sairaanhoitopiireissä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kiteytti ratkaisun moraalisen ja perustuslaillisen ytimen keskiviikkoiltana: oikeus elämään on liikkumisen vapauttakin keskeisempi oikeus. Mikä tahansa uhka elämälle ei voi johtaa mihin tahansa liikkumisen rajoitukseen, sillä kausi-influenssakin tappaa. Uudenmaan eristäminen on kuitenkin poikkeustilanteessa ainoa oikea päätös.

Terveydenhuollossa on viimeiseen asti pyrittävä estämään tilanne, jossa lääkärit joutuisivat päättämään, ketkä saavat tehohoitoa ja ketkä jätetään ilman. Hallitus ja terveysviranomaiset tähtäävät siihen, että virus kohtaisi eri alueet laajassa mitassa eri aikaan, jolloin kapasiteettiakin voidaan liikuttaa tarpeen mukaan. Strategiasta seuraa, että muitakin maakuntia voidaan aikanaan eristää, jos perusteet täyttyvät.

Elämän olennaiset edellytykset Uudellamaalla eivät horju. Maakunnan sisällä voi liikkua, vaikka kaikki suositukset turhan liikkumisen välttämisestä pätevät ja korostuvat epidemian ydinalueella. Työmatkaliikenne rajan yli sallitaan, samoin muut välttämättömät menot, joihin ei lukeudu vapaa-ajan matkustus. Poliisin valvontapisteet kuitenkin vain vahvistavat sen, mitä on muutenkin vältettävä.

Nyt ei ole aika maakuntien väliselle mökkeilylle eikä minkään sortin sukuloinnille. Monet etätöihin kakkos-asunnoilleen paenneet joutuvat valitsemaan, jäädäkö vai lähteäkö kotiin. Paluu Uudellemaalle on kestävämpi vaihtoehto. Parin viikon takaisessa ensimmäisessä aallossa tulleet ja terveenä pysyneet eivät ole tuoneet virusta mukanaan, mutta väkiluvun kasvu mökkikunnissa on koronan levitessä riski pienemmille keskussairaaloille.

Kun ennennäkemättömiä raja-aitoja pystytetään, on tarpeen korostaa erikseen yhtä demokratian perustekijää, josta ei ole varaa tinkiä poikkeustilassakaan. Kuten Päätoimittajien yhdistys vetoaa, toimittajien liikkuminen työtehtävissä ei saa estyä missään olosuhteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu