Oma terveys etusijalle?

Myyjä

Rajat menivät kiinni, kouluja suljetaan. Suomi on sotien jälkeen ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa kukaan päättäjä ei koskaan ole ollut. Hallitus tekee linjauksia, joista pidetään löyhästi kiinni. Suojautuminen ei koske läheskään kaikkia.

Olen yksi heistä. Olen töissä urheilukaupassa, joihin kymmenet terveet ja vähemmän terveet lapset ja aikuiset tulevat päivittämään sporttikalustoaan pahimmalla mahdollisella hetkellä.

Kymmenet suuret yritykset lomauttavat työntekijöitään vastuuntuntoisen työnantajan tavoin. Monen mielestä lomautukset eivät johdu työntekijän terveydestä välittämisestä vaan omista rahoistaan huolehtivista johtoportaan henkilöistä. Minua työntekijänä ei kiinnosta, kummasta syystä se johtuu. Ainoa merkittävä asia on, että työntekijät pysyvät turvassa. Nyt sadat ja tuhannet kauppakeskuksissa työskentelevät laittavat oman terveyden peliin. Korvauksena maksetaan pientä palkkaa.

Meillä työpaikalle mennään vastoin viranomaisten suosituksia. Omaa työnantajaa kiitän siitä, että tilanteeseen on reagoitu työpaikalla paremmalla hygienialla ja muilla toimilla, mutta yhtälöä tulevat vaikeuttamaan sadat vapaalla olevat hiihtoniilot ja pyöräilykauttansa aloittavat karanteenipyöräilijät (ennen työmatkapyöräilijät). Kun lapsien ei tarvitse mennä kouluun, on perheiden aika lähteä kuluttamaan vapaaaikaansa kauppakeskuksiin.

Aikuisilla ihmisilläkin on huomattavia vaikeuksia noudattaa hygieniaohjeita yskimisessä. Tuntuu, että kaikki eivät koronaepidemiaa ota tosissaan. Toivottavasti oppivat ennen kuin on liian myöhäistä. Itse en varsinaisesti pelkää epidemiaa. Pyrin noudattamaan työpaikalla mahdollisimman hyvää hygieniaa ja ehkäisemään kaikin tavoin riskejä siitä, ettei virus leviäisi.

Linjaukset siitä, mitä suljetaan, ovat epäselvät. Tuntuu, että ihminen ei ole samanarvoinen kaikkialla. Toisen terveys menee toisen edelle. Kirjastonhoitaja saa seurata epidemiaa kotisohvalta turvallisesti, kun taas omalla kohdalla epidemian leviämistä pitää olla todistamassa paikan päällä työpaikalla. Itse haluaisin, että tarpeelliset palvelut ja kaupat pysyisivät auki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu