Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Koronaepidemia etenee terveydenhuollon kannalta aivan liian nopeasti ja talouden kannalta aivan liian hitaasti. Pahinta on, ettei kukaan tiedä, milloin kriisi päättyy tai edes hiipuu. Talous on pysähdyksissä ehkä kolme kuukautta, ehkä puoli vuotta tai pidempään. Yhteys viruksen leviämiseen kuitenkin tiedetään. Mitä tehokkaammin käyrää madalletaan eli tartuntojen määrän kasvua onnistutaan hidastamaan, sitä kauemmin poikkeustila jatkuu.

Viime päivinä osakekurssit ovat osoittaneet vaihteeksi ylöspäin. Helsingin pörssi avautui keskiviikkona vahvaan nousuun toista päivää peräkkäin, tällä kertaa Yhdysvalloissa sovitun jättimäisen elvytyspaketin vetämänä. Wall Streetillä ennakkotieto innosti, mutta tunnelma jatkuu hermostuneena, sillä presidentti Donald Trumpin koronapolitiikasta ei löydy minkäänlaista linjaa. USA:ssakin epidemiahuippu on vielä edessä.

Suomessa kurssinousua säesti tukku ilmoituksia uusista yt-neuvotteluista ja lomautuksista. Vahvoihin nousijoihin lukeutui muun muassa Ahlström-Munksjö, joka valmistaa hengityssuojaimissa käytettäviä kuitumateriaaleja. Terveystalon ja rakennusyhtiö Lehdon kurssit nousivat samana päivänä kun ne kertoivat yt-neuvotteluista. Media-alalla yt-neuvottelut käynnistyvät Ilkka-yhtymässä, SLP kustannuksessa sekä Savon Sanomia julkaisevassa Keskisuomalaisessa. Alma Media antoi tulosvaroituksen.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi tiistaina, että koronan vuoksi aloitettujen yt-neuvotteluiden piirissä oli yli 150 000 suomalaista. Määrä kasvoi keskiviikkona 60 000:lla. Jokainen uusi liikkumisen rajoitus ja jokainen uusi päivä rajoituksia hyydyttää taloutta lisää. Ihmisten liike on talouden verenkiertoa. Kun se pysähtyy, kaikki pysähtyy.

Voittajia on harvassa. Ruokakauppa kannattaa, viihde-elektroniikkaan kohdistuu myyntipiikki ja etätyökonttoreita varustellaan, mutta ne ovat pisaroita meressä. Yksityinen kulutus on minimissä sekä kotiin jäämisen että pessimististen odotusten takia.

Suuryrityksillä on puskurinsa ja keinonsa selviytyä vaikeimman yli, parhaassa tapauksessa lomautuksilla. Pienyrittäjät ovat uhan alla kaikkialla, missä ollaan sosiaalisessa kontaktissa. Esimerkiksi ruuan ulosmyynti ei pelasta ravintoloita suuressa mitassa. Kauppakeskukset tyhjenevät yrittäjistä, elleivät vuokranantajat tule omankin etunsa mukaisesti reilusti vastaan.

Suomessakin finanssipolitiikassa on avokätisen elvytyksen aika. Sekin vara hupenee, jos reaalitalous ei käynnisty. Hallitus on lähes mahdottomassa asemassa joutuessaan punnitsemaan yhteismitattomia asioita, ihmishenkiä ja koko kansakunnan toimeentuloa. Siitä on kuitenkin lähdettävä, että tehdään vain rajoituksia, jotka ovat välttämättömiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu