Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoiden uhka-arvio koronaviruksen etenemisestä on synkentynyt. Helsingin Sanomien (25.3.) tietojen mukaan THL on korjannut aiempaa ennustemalliaan, jossa ei ollut otettu lukuun noin 200 000 suomalaisen palaamista maahan maailman riskialueilta.

Pahaksi onneksi kotiutettuja ihmisiä ei ole laitettu tiukkaan karanteeniin, vaan heitä on ainoastaan kehotettu eristäytymään kahdeksi viikoksi. Hämmästyttävää kyllä, leväperäiset käytännöt maahantulossa eivät ole juuri muuttuneet muutaman viikon takaisesta, jolloin epidemia-alueilta vapaasti palanneet turistit käynnistivät kotipaikkakunnillaan kohtalokkaita tartuntaketjuja.

Helsinki–Vantaa alkaa vihdoin kokonaan hiljentyä, mutta viimeisetkin matkustajat ovat voineet siirtyä lentoasemalta juniin ja kauppa-asioille kuin mitään ei olisi tapahtunut. Karkeita virheitäkin on tehty. Espanjasta saapuneen jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikan mukaan matkustajat ohjattiin koneesta täpötäyteen linja-autoon kuten aina ennenkin (Ilta-Sanomat 22.3.).

Finnair on ylimääräisillä lennoilla tehnyt palveluksen lukuisille matkustajille ja muun muassa riskiryhmään kuuluville aurinkorannikon eläkeläisille. Ulkoministeriö työskentelee kaikkien suomalaisten kotiuttamiseksi, olivatpa he jumissa missä päin maailmaa tahansa. Vähintä, mitä apua saaneet voivat tehdä vastapalvelukseksi, on pysytellä suositellun ajan karanteenissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu