Huippu-urheilun on aika väistyä

Monen suomalaisen odottamasta kaikkien aikojen urheiluvuodesta tuli kaikkea muuta. Huuhkajien historiallista esiintymistä jalkapallon EM-lopputurnauksessa on odotettava seuraavaan kesään. Suomi on ylimääräisen vuoden jääkiekon hallitseva maailmanmestari, kun kevään kisat peruuntuivat.

Seuraavana siirtovuorossa ovat kesäolympialaiset, joiden piti alkaa Tokiossa heinäkuun lopulla. On jo ilmeistä, että koronavirus jyllää vielä tuolloin maailmassa, vaikka epidemian huippu on toivon mukaan takanapäin. Olympialaisia tuskin perutaan, mutta niiden lykkääminen on välttämätöntä. Mitä pikemmin uudet päivämäärät sovitaan, sitä parempi myös urheilijoille.

Yhteiskuntien taistellessa selviytymisestään asioita joudutaan laittamaan tärkeysjärjestykseen. Huippu-urheilu on pääsääntöisesti näyttänyt hienoa esimerkkiä, kun muun muassa suuria palloilusarjoja ympäri maailmaa on suljettu oma-aloitteisesti ja etupainotteisesti jo ennen yleisiä kokoontumisrahoituksia. Monessa sarjassa, kuten jääkiekon SM-liigassa, tehtiin raskas päätös juuri kauden huipennuksen kynnyksellä.

Normaalissa arjessa penkkiurheilu on lajien innokkaille seuraajille elämän suola. Huippu-urheilun miljardibisneksen määräaikaisella alasajolla on omat mittavat talous- ja työllisyysvaikutuksensa. Koronakriisin keskellä urheilun keskeytyminen on kuitenkin vain yksi alaviite. Viihteestä ei tule pulaa, vaikka ihmiset joutuisivat pysyttelemään pitkäänkin kotona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu