Energia-ala murroksessa

Erkki Partanen Diplomi-insinööri Sakari Pentikäinen Insinööri

Uutisen mukaan Keitele Forest hyödyntää tehokkaasti sahojen sivuvirtoja ja samalla vähentää investoinnillaan kuljetuksia (SS 20.3.). Kiitokset toimitusjohtaja Ilkka Kylävainiolle ennakkoluulottomasta kehitystyöstä. Hän informoi tästä noin vuosi sitten, ja nyt ollaan jo käytännön toimissa.

Puun kysyntä ja käyttö biopolttoaineena kasvaa samalla kun turpeen käyttöä vähennetään suunnitellusti. Kivihiilen käyttöä ajetaan alas tätäkin jyrkemmin.

Kattilalaitoksissa arvostetaan kuivattua sahanpurua ja siitä tehtyjä pellettejä. Keitele Groupin investoimat viirakuivaimet ja savukaasupesurit maksoivat noin 10 miljoonaa euroa, mutta ne maksavat itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa. Takaisin eurot kiertävät vähenevinä rekkakuormina (noin -2 800 rekkaa/vuosi), kun vettä poistetaan kuivaamalla noin 50 000 tonnia/vuosi. Ei voi kuin ihailla ratkaisuja!

Puun käyttö eri muodoissa bioenergiana lisääntyy niin, että sahojen sivuvirroista sekä metsähakkeista ja -jätteistä syntyy vielä kovaa kilpailua, jossa vain teknisesti järkevät ja kannattavimmat tulevat pärjäämään. Sen sijaan esimerkiksi puuhakkeen pikakuumennukseen perustuvan pyrolyysiöljyn käyttö on osoittautunut hyvin ongelmalliseksi sen korkeasta vesipitoisuudesta, happamuudesta ja kerrostumistaipumuksesta johtuen. Sen elinkaaripäästöt ovat mittavat.

Savon Voima kokeili Iisalmen lämpövoimalassa pyrolyysiöljyn käyttöä, mutta luopui toistuvien ongelmien vuoksi. Öljyn toimitti Fortumin Joensuun pyrolyysilaitos, joka onnistui tuottamaan pyrolyysinestettä vain 5 000 tonnia vuodessa, kun mitoitustuotanto on 50 000 tonnia vuodessa.

Sellainen laitos ei voi olla kannattava. Kun Savon Voima osti hiljattain Joensuun kaukolämpöverkon, se sai mukana myös Joensuun pyrolyysilaitoksen. Savon Voima on kokeillut sen pyrolyysiöljyä sekä Joensuussa että Iisalmessa, mutta käyttää nykyään molemmissa voimaloissa vain puuta eri muodoissaan sekä turvetta.

Useimmat ulkomailla toteutetut pyrolyysituotantolaitokset ovat kaatuneet tai kipuilevat suurissa vaikeuksissa. Nyt on kiireellä ja laajasti pohdittava, tarvitaanko verovaroin tuettua pyrolyysituotantolaitosta Lieksaan, kun huonoja kokemuksia vastaavasta löytyy sadan kilometrin päästä Joensuusta. Lieksan Kevätniemen sahojen sivuvirroille on jo parempi käyttö keksitty.

Järki käteen!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu