Aika ei ole sopiva työmarkkinapukaroinnille

Poliittiset päättäjät ovat toimineet esimerkillisen vastuullisesti koronaviruspandemian saamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla aisoihin. Kullanarvoista aikaa ei ole kulutettu politikointiin ja irtopisteiden keräämiseen vaan on keskitytty olennaisimpaan: kansalaisten terveyden mahdollisimman hyvään turvaamiseen nopeasti eskaloituneessa tilanteessa.

Hämmentävää sen sijaan on, että Kuntatyönantajat (KT) vastapuolenaan hoito-alan järjestöt Tehy ja Super jatkavat kiistelyään työmarkkinapöydässä. Tai oikeastaan tilannetta kuvaa paremminkin se, että nokittelu jatkuu muualla kuin työmarkkinapöydän ääressä.

Kuntatyönantajat eivät nähneet edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle. Sen mukaan neuvottelutavoitteet ovat yksinkertaisesti liian kaukana toisistaan.

KT:n mukaan hoitajajärjestöiltä tuli 10 prosentin palkankorotusvaatimus vuodessa. Työnantajajärjestö tarjosi vuoden mittaista ylimenokauden sopimusta, jossa palkat nousivat yleisen linjan mukaisesti.

Muut kuntaneuvotteluihin osallistuvat palkansaajajärjestöt pitävät tilannetta vastuuttomana, koska niiden mukaan tarjolla oli sama kuin aiemmin solmituissa teollisuuden sopimuksissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muille kuin hoitajajärjestöille tarjous olisi kelvannut.

Kun neuvottelut katkesivat, korotukset siirtyvät tulevaisuuteen. Ja millaisessa talouden tilanteessa silloin uusia sopimuksia sorvataan? Julkisen talouden tila ei ole ainakaan nykyistä väljempi. Kysyä sopii, onko hoitajajärjestöjen neuvottelustrategia loppuun asti harkittu.

Tehy ja Super kiistävät KT:n väitteet niiden esittämistä vaatimuksista, mutta ne eivät paljasta yksityiskohtaisesti palkankorotustavoitteitaan.

Tosin palkansaajaleiristä tulee vahvistusta KT:n näkemykselle. Esimerkiksi opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa, että neuvottelut kaatuivat nimenomaan hoitajajärjestöjen vaatimuksiin yli 10 prosentin palkankorotuksista.

Tiedossa on, että hoitajajärjestöt ovat aiemmin tavoitelleet yleisen linjan päälle tasa-arvo-ohjelman mukaisesti 1,8 prosentin korotuksia vuosittain 10 vuoden ajan sekä esimerkiksi kiky-tunneista luopumista.

Nyt ei pidä ajatella, että Kuntatyönantajien ja hoitajajärjestöjen välinen kiista vaarantaisi suomalaisten terveydenhuoltoa ennen näkemättömässä tilanteessa. Se ei ole mahdollista.

Erikoista sen sijaan on, kuinka kovasanainen työmarkkinanokittelu jatkuu – aivan kuin maailmaa ei olisi kohdannut yhtä sen lähihistorian suurimmista kriiseistä.

Suomessa on erinomaisen korkeatasoinen terveydenhoito. Nyt prosentit ja kikyt pitää lakaista maton alle ja keskittyä tärkeimpään. Se tärkein on suomalaisten terveydestä huolehtiminen.

Kommentoi