Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Perussuomalaisten puoluejohdolla on edessään visainen ongelma, miten suhtautua kansallismielisyyden äärilaitaa edustavaan nuorisojärjestöönsä. PS-nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen julistautui fasistiksi viikonloppuna äärioikeiston kokoontumisessa Virossa. Järjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen ei tuominnut puheita, vaan piti niitä huolimattomina ja typerinä. Kinnusen mukaan PS-nuoret ei aja fasismia, mutta on jokaisen oma asia, mitä päässään ajattelee.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, ettei pidä fasistispuheita kovin yllättävinä suhteessa aiempiin ulostuloihin. Toisaalta Halla-aho vakuutti, ettei fasistisilla tai kansallissosialistisilla linjauksilla ole tilaa perussuomalaisissa (Yle 24.2.).

Jalosen puheet eivät yllätä, kun otetaan huomioon perussuomalaisten poliitikkojen lukuisat aiemmat vastaavat ulostulot. Tuore vertailukohta on kansanedustaja Juha Mäenpään eduskuntapuhe, jossa hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit. Uutta on lähinnä fasismin julistamisen suoruus.

Esimerkiksi Kinnusen lausunto antaa ymmärtää, että perussuomalaisissa saa kannattaa fasismia ”omassa päässään”, mutta sitä ei kannata imagosyistä ääneen lausua. Sama viesti sisältyy Halla-ahon pyörittelyyn. Hurskastelun puolelle menee puheenjohtajan väite, ettei perussuomalaisilla ole enempää yhteyttä fasismiin kuin muillakaan puolueilla. Toki on.

Kesän 2017 puoluekokouksessa halla-aholaiset syrjäyttivät soinilaiset johdosta, mikä johti puolueen hajoamiseen. Juuri äärioikeiston tuki siivitti Halla-ahon puheenjohtajaksi.

Fasististen ja rasististen aatteiden kannattajille perussuomalaiset on laitimmaisena oikealla sijaitsevana puolueena luontevin viiteryhmä eduskunnassa. Kyse on siitä, mihin kohtaa johto vetää rajan puolueaktiivien suhteen. Halla-aholle rajanveto tuottaa harmia, sillä hänen taustansa on muun muassa äärikansallismielisessä Suomen Sisu -järjestössä. Tämän kannattajakunnan silmissä esimerkiksi tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on meriitti.

PS-nuorissa elää vahvana etnonationalismi, joka tarkoittaa rasistista, rotuopillista vaatimusta kansan geneettisestä yhtenäisyydestä. Emopuolue on vaatinut, että jatkossa nuorisojärjestön jäsenyys edellyttäisi puolueen jäsenyyttä. Tällöin ainakin näkyvimmät etnonationalistit voitaisiin erottaa puolueesta. Jos sääntömuutos ei mene läpi, perussuomalaiset voi jopa katkaista yhteyden nuorisojärjestöönsä.

Puoluejohto joutuu pohtimaan tulevia vaaleja ja laajaa kannatusta. Gallupsuosion pitäminen edellyttänee, että avoin fasismi ja rasismi siivotaan näkyvistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.