Varkaus isossa roolissa sellutehdashankkeissa

Vaikka Kuopioon suunniteltu Finnpulpin tehdashanke kaatui ympäristölupaan, selluntuotanto ei maailmasta lopu vaan kasvaa. Pohjoissavolainen teknologinen osaaminen on merkittävässä roolissa UPM:n Uruguayhin rakentamassa uudessa eukalyptussellutehtaassa, johon Andritz-konserni toimittaa laitteet ja prosessit.

Andritzin 380 henkilötyövuoden projektista suurin osa toteutetaan suomalaisin voimin, muun muassa tehtaaseen sisältyvä maailman suurin yksilinjainen kuitulinja. Yhtiön Varkauden konttorille ja Warkaus Worksille tilaus tuottaa reilusti toista sataa henkilötyövuotta. Hanke työllistää myös Savonlinnan konepajalla.

Paso de los Torosin kaupungin lähelle maan keskiosaan nouseva tehdasjätti on 2,1 miljoonan tonnin kapasiteetiltaan lähes kaksinkertainen verrattuna Finnpulp-aikeisiin. Toki pohjoisen havupuun ja lauhkean ilmaston eukalyptuksen viljelyllä ja jalostuksella on muutenkin suuria eroja. Eukalyptus kasvaa hakkuukypsäksi nopeimmillaan vuosikymmenessä, kun taas havumetsävyöhykkeellä kiertoaika on noin 70 vuotta. Pitkäkuituista havupuusellua ja lyhytkuituista lehtipuusellua myös käytetään erilaisiin lopputuotteisiin.

UPM:n viime heinäkuussa ilmoittama lähes 2,5 miljardin euron investointi työllistää suoraan noin 4 000 henkeä, mikä on tehnyt Uruguayn hallituksesta myötämielisen hankkeelle. Ympäristöhuolia kompensoivat myös mittavat oheis­investoinnit, joissa kunnostetaan pääkaupunki Montevideon syväsatama sekä tehdaspaikkakunnan jätevedenpuhdistamo ja kaatopaikka. Ympäristönäkökulmasta on huomioitava, ettei maassa ole sademetsiä, vaan puupellot istutetaan lähinnä karjan laidunmaana olleelle pampalle. Jättitehdas merkinnee ajan myötä lisämenekkiä myös Vieremän Ponssen metsäkoneille.

Andritzin Varkauden uusi paikallisjohtaja Marko Luokkanen ei pitkään ehtinyt olla toimessa ennen iloista uutista. Tuoreessa haastattelussa hän muistutti, että metsäteollisuuden vaikeat ajat ja kiristyneet ympäristövaatimukset ovat pakottaneet panostamaan kehitystyöhön (Savon Sanomat 2.2.). Suurtilaus osoittaa, että satsaus huippuosaamiseen on kannattanut. Yhtiö on hankkinut luottamusta jo kahdessa aiemmassa Uruguayn sellutehdashankkeessa.

Puhuessaan ”Keski-Savo-ilmiöstä” Pohjanmaan ja Ylä-Savon malliin Luokkanen tuli ennakoineeksi myös tuoretta pk-yritysbarometria, jossa Varkauden seudulla on huomattavan valoisat näkymät. Koko maassa huolestuttaa työvoiman tarpeen hiipuminen, mikä enteilee talouskasvun hidastumista. Pohjois-Savo on kuitenkin myönteinen poikkeus koko Itä-Suomen suhdanneodotuksissa. Mikä tärkeintä, yrityksillä riittää investointihaluja haastavinakin aikoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu