Saimaa-ilmiö vaatii yhteishengen lisäksi rahaa

Neljän Itä-Suomen maakunnan yhteishanke Euroopan kulttuuripääkaupunkistatuksen saamiseksi Savonlinnaan vuodelle 2026 on edennyt vaiheeseen, jossa on alettava puhua tosissaan rahasta ja sisällöstä. Syksyllä 2018 Saimaa-ilmiöksi ristityssä visiossa Savonlinna toimisi ydinkaupunkina ohjelmassa, joka levittäytyisi satelliittimaisesti itäiseen Järvi-Suomeen.

Vuodesta 1985 EU:ssa nimitettyjen kulttuuripääkaupunkien takana on usein ollut seudullista yhteistyötä. Myös Savonlinnan kanssa kilpailevat Tampere ja Oulu markkinoivat hankkeitaan alueellisina. Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan yhteinen tahtotila on silti poikkeuksellinen osoitus uuden ajan avarakatseisesta maakuntahengestä.

Prosessin luonteeseen kuuluu, ettei mikään kolmesta hakijasta ole paljastanut valttejaan julkisuuteen ja sitä kautta kilpailijoiden tietoon. Tämä ei ole ongelma tyypillisessä haussa, jossa kulttuuripääkaupungiksi halajava vastaa pikälti sekä rahoituksesta että sisällöstä. Saimaa-ilmiön maantieteellinen laajuus tuottaa kuitenkin haasteen siinä, etteivät kumppanit oikein tiedä, mihin ovat ryhtymässä. Panostuksia vaaditaan esimerkiksi Kuopiolta, vaikkei konkretia tunnu avautuneen edes kaupungin johdolle.

Kuopiossa kynnyksenä ei ole valmisteluvaiheen 15 000 euron avustus vaan maksuosuus, joka laukeaisi, jos Savonlinna voittaisi haun. Kuopion osuus alustavasta 22 miljoonan euron kokonaisbudjetista voisi olla lähes puolitoista miljoonaa. Mikkelissä kaupunginhallitus jätti pöydälle esityksen, jossa sen osuus olisi 840 000 euroa.

Julkistalouden haasteissa kaikilla kaupungeilla olisi summille omiakin kohteita. Savonlinnan kumppanien on kysyttävä, mitä rahalla saadaan. Vastaukseksi ei riitä yleinen maalailu positiivisesta vipuvaikutuksesta koko Itä-Suomelle, vaikka sen suuntaista hyötyä onkin luvassa. Saimaa-ilmiötä hehkuttavien maakuntaliittojenkin on kerrottava euroista.

Nimi Saimaa-ilmiö tulee 1980-luvun rokkareiden risteilykiertueesta ja Kaurismäen vejesten siitä tekemästä elokuvasta. Visio vie ajatukset esimerkiksi kulttuuriaiheisiin teemaristeilyihin yhteistyökaupungista toiseen. Tämänkaltaisiin konkreettisiin ideoihin on pureuduttava luottamuksellisissa keskusteluissa Savonlinnan ja rahoittajien välillä. Sitä kautta yhteinen hyötykin valkenee, jos on valjetakseen. Olisi sääli, jos upea hanke kaatuisi luottamuksen rakoiluun. Yleensä kulttuuripääkaupungit ovat saaneet panoksensa takaisin korkojen kera. Hyvin suunniteltuna sama on mahdollista myös kaupunkien yhteistyössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu