Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Viime vaalikaudella liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla laadittua taksilain uudistusta ei olla kumoamassa, mutta nykyhallitus aikoo tehdä lakiin kaivattuja päivityksiä. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) totesi tiistaina, että uudistus ei kokonaisuudessaan ole huono, sillä luvanvaraisuudesta tinkiminen yrittäjyyden kynnyksen madaltamiseksi on perusajatuksena hyvä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Verohallinnon ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuoreet selvitykset vahvistavat sekä asiakkaiden että kuljettajien kokemuksia. Taksiliikenne ei romahtanut, mutta ongelmia seurasi.

Saatavuus parani pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa suuressa kaupungissa, mutta pienemmillä paikkakunnilla heikkeni tai pysyi ennallaan.

Katvealueita syntyi jopa Uudellemaalle pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Matkojen hinta keskimäärin kallistui ja hintahaitari venyi, mikä vastaa alan kehitystä Ruotsissa sääntelyn purkamisen jälkeen.

Myös taksilla liikkumisen luotettavuus on horjunut etenkin vanhusten mielikuvissa. Epäselvä hinnoittelu on synnyttänyt pahimmillaan aiheellisiakin pelkoja ryöstötaksoista.

Lainsäädännön vapauttamisesta on hyötynyt joukko suurten kaupunkien asukkaita, joilla on joutoaikaa, viitseliäisyyttä ja teknistä näppäryyttä tilausten ja hintavertailujen tekemiseen kännykkäsovelluksilla. Muille suomalaisille muutos on ollut pääosin kielteinen.

Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallitukset ovat osoittaneet kiitettävän vahvaa tahtotilaa taksilain pahimpien puutteiden korjaamiseen.

Luottamuksen palauttamisen kannalta tärkein viilaus astuu voimaan jo helmikuun alussa. Jatkossa taksien on ilmoitettava hinta tai hinnanmääräytymisen perusteet niin, että ne on mahdollista lukea ulkopuolelta. Tervetullut vaatimus mahdollistaa asiakkaille aidon hintavertailun ilman kohtuutonta vaivaa, ja sopii ihmetellä, miksi menettelyä ei ymmärretty sisällyttää jo alkuperäiseen lakiuudistukseen.

Tuoreet selvitykset antavat hallitukselle vankan tietopohjan lain parantelemiseen. Esimerkiksi Verohallinnon ehdotuksen mukainen matkatietojen keruu pakollisella mittarilla tai muulla sovelluksella on perusteltua harmaan talouden kitkemiseksi.

Ministeri Harakka lupaili muutosten saattamista voimaan ripeällä valmistelulla jo ensi vuoden alusta alkaen.

Kokonaisuus on laaja mutta aikataulu realistinen, sillä epäkohdat ja keinot niiden korjaamiseksi ovat tiedossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.