Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Markus Karjalainen

Nykyhetkessä voi olla vaikea arvioida, päätyvätkö tekemisemme historian lehdille, joita vaikkapa 2200-luvun koululaiset joutuvat opettelemaan. Pohjois-Savossa on tapahtunut vuosisatojen kuluessa varsin vähäpätöisiä asioita Suomen historiaakin kirjoitettaessa. Maakunnan nimikin oli pitkään Vähä-Savo. Rakentamisen monumentitkin ovat vaatimattomia, sillä esimerkiksi Kuopiosta ja sen ympäristöstäkin ei taida olla säilynyt monta rakennusta Ruotsin vallan ajaltamme.

Suursavolaisilla on sentään Olavinlinna, joka on uhmannut vuosien kiertokulkua jo vuodesta 1475 lähtien. 

Kuopio on ollut käytännössä historiansa ajan hallinto- ja koulukaupunki. Suurteollisuus on karttanut Kuopiota, ja onpa lähihistoriasta jäänyt pohdittavaksi useita teollisuushankkeita, jotka eivät syystä tai toisesta ole kelvanneet kuopiolaisille.

Kallaveden maisemaa on vaalittu, mutta muutama tehdaskin on viime vuosituhannella rakennettu kaupungin rantavesille. Hankkeet ovat olleet varsin pieniä, vaikka esimerkiksi 1960-luvulla valmistuneen Savon Sellun uskottiin koituvan isoksikin elinkeinoelämän vilkastuttajaksi. Onneksi sentään yliopisto osoittautui niin vilkkaaksi Kuopion rikastuttajaksi kuin toivottiin. 

Finnpulpin tervetulleeksi toivottaminen oli kaupungin johdolta melkoinen lasikaton rikkominen. Kuopio halusi mukaan suomalaisen vientiteollisuuden hermolle, mutta hankkeessa jäätiin lähtötelineisiin korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä. Riski Kallaveden laadun huonontumiselle oli oikeuden mielestä liian suuri.

Päätös oli kuitenkin paljon suurempi kuin yhden tehdashankkeen hautaaminen. Päätöksenteko sai pohjan puhtaalle tulevaisuudelle – suuret teollisuushankkeet ja niiden tuomat taloudelliset edut eivät ohittaneet ajatusta puhtaasta elinympäristöstä.

Luonnon ajatteleminen sai tuekseen ennakkopäätöksen, millä on oma merkityksensä maallemme ja toivottavasti kauemmaksikin.

Jos aiomme pelastaa tuntemamme maapallon, niin jotain muutakin pitää tehdä kuin olla huolissaan.

On osattava tehdä päätöksiä ja luopua jostain. Ehkäpä Kuopiota ja Kallaveden varjelua koskeva päätös on asia, joka luetaan ylimalkaisestakin maamme historiasta muutaman sukupolven kuluttua.

Kuopiosta alkoi ympäristömme pelastaneiden isojen päätösten sarja. Kehut tai tuomio päätöksestä maakunnan jättämisestä luontoreservaatiksi asettuvat uomiinsa joskus tulevaisuudessa. 

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu