Tyytymättömyys kasvaa Iranissa

Marraskuussa polttoaineiden hinnankorotuksista alkaneet suurmielenosoitukset Iranissa saivat jatkoa viikonloppuna. Uusi protestiaalto käynnistyi, kun maan asevoimat myönsivät ampuneensa keskiviikkona alas ukrainalaisen matkustajakoneen surmaten kaikki 176 koneessa ollutta ihmistä. Virallisen tiedon mukaan ohjuksen laukaisi yksittäinen sotilas.

Tunnustusta edelsi kiertely ja selittely. Totuus myönnettiin vasta, kun asianosaiset ulkovallat olivat jo esittäneet vakuuttavia todisteita tapahtuneesta. Olennaisiin kysymyksiin ei ole vieläkään vastattu.

Sekä kansainvälinen yhteisö että pettyneet iranilaiset ihmettelevät, miksi Iran ei määrännyt lentokieltoa heti aloitettuaan ilmaiskut Irakin amerikkalaistukikohtiin.

Iranin korkeimman johtajan ajatollah Khamenein yritys vierittää vastuu USA:n seikkailupolitiikan aiheuttamalle sekasorrolle ei myöskään vakuuta kansalaisia. Yhä useampi kyseenalaistaa kaiken pahan siirtämisen USA:n ja Israelin syyksi.

Presidentti Trumpin määräämä kenraali Qassei Suleimanin tappaminen käynnisti tapahtumaketjun, mutta omien ohjusten käyttely on Iranin omalla vastuulla. Kostoisku kääntyi kammottavalla omaa maata ja omia kansalaisia vastaan.

Iranissa uskonnollinen johto on aiemmin tukahduttanut toisinajattelijat kovin ottein. Konservatiiviset voimat saattavat edetä myös tulevissa vaaleissa.

Autoritaarinen järjestelmä voi kuitenkin horjua, jos tavallisen kansan tyytymättömyys kasvaa ja kanavoituu muutospaineeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.