Australian vuoro kärsiä tuhoisista maastopaloista

Australiassa uutta vuotta otetaan vastaan kansallisessa hätätilassa, kun kuukausia jatkuneille laajoille maastopaloille ei näy loppua. Viikonloppuun mennessä maata arvioitiin palaneen yli viisi miljoonaa hehtaaria. Ihmisiä oli kuollut yhdeksän ja tuhansia jäänyt kodittomiksi.

Sydäntäsärkevät kuvat palaneista koaloista ovat nousseet luonnontuhon symboleiksi. Uuden Etelä-Walesin koillisrannikoilla on kuollut arviolta 30 prosenttia koalakannasta eli jopa 10 000 yksilöä. Muitakin uhanalaisia lajeja on entistä suuremmassa vaarassa kadota elinympäristöjen tuhouduttua.

Maastopalot kuuluvat Australian vuodenkierrossa kevääseen ja kesään. Ilmaston lämpeneminen kuitenkin kasvattaa riskejä. Hiljattain mitattiin uusi ennätys valtakunnallisessa keskilämpötilassa, 41,9 astetta. Luonnostaan kuivalla mantereella on paheneva pula vesivarannoista, joita kuluu sammutustöihin.

Australia ei ole ainoa maailmankolkka, joka kärsii kuumuuden äärimmäisistä seurauksista. Rinnakkaisilmiönä Intian valtameren länsipuolella Afrikassa on koettu tuhoisia tulvia. Kesällä Brasiliassa paloi ja poltettiin sademetsää ennätystahtia. Toissa kesänä Ruotsi tarvitsi metsäpalojen sammuttamiseen apua Suomesta ja muualta EU:sta.

Australia tunnetaan maailman suurimpana hiilenviejänä, ja se aikoo maan pääministerin Scott Morrisonin mukaan sellaisena pysyäkin. Ilmastolle epäedullisen toiminnan seuraukset voidaan teoriassa ulkoistaa koko maailman kannettaviksi, mutta joskus riskit saattavat realisoitua omalle kohdalle. Australian kannattaisi omaakin etuaan ajatellen tavoitella hiilineutraalia maailmaa.

Kommentoi