Muutin kantaani susikeskusteluun

Susikeskustelu rakentuu usein mustavalkoisille olettamuksille. Kun A sanoo, ettei halua susia pihalleen, B tulkitsee, että A haluaa hävittää kaikki sudet. Kaupunkilainen vastaan maalainen -ajattelu on harmittavan tavallista.

Olin kaupunkilainen 35 vuotta elämästäni ja muutin maalle vasta kymmenen vuotta sitten. Kaupunkilaisena ihmettelin usein, miksi maalla ”aina vouhotetaan niistä susista”. Nyt näen toisenkin puolen.

Susien pihavierailuja koskevien uutisten kommenteissa on tapana syyllistää maaseudun asukkaita. On väitetty, että maahan jääneet omenat ja jopa lintujen talipötköt houkuttelevat susia. Oletetaan siis, että on normaalia, että hedelmät ja tinttien ruoka kiinnostavat susia enemmän kuin metsien hirvet, peurat ja jänikset. Eikö ole loogisempaa olettaa, että pihoille tulevilla susilla ei ole kaikki kunnossa?

Usein todetaan, että susista ei ole vaaraa ihmisille. Esimerkiksi suurpedot.fi-sivustolla kerrotaan kuitenkin, että susi voi hyökätä ihmisen kimppuun, jos se on sairas, nälkiintynyt tai se puolustaa itseään tai poikasiaan.

Sivustoa toimittavat Metsähallitus, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen riistakeskus, Luonnonvarakeskus ja ympäristöministeriö. Tieto on kaiketi paikkansapitävää, joten esimerkiksi Sonkajärven Sukevan asukkailla on syytäkin huolestua pihoillaan toistuvasti käyvistä susista, joiden on todettu olevan nälkiintyneitä ja kyvyttömiä saalistamaan normaalisti. Miksi huolta siis vähätellään?

Suuri syy omaan maallemuuttooni oli se, että halusin antaa hevosteni ulkoilla mahdollisimman paljon ja koirieni liikuskella kanssani vapaina pihan puuhissa. Kommentaattoreiden mukaan maaseudun asukkailla ei kuitenkaan ole tähän oikeutta: jos mahtipontista petoaitaa ei ole, eläimet on suljettava sisälle tai pidettävä jatkuvasti kiinni. Kun kotieläin tai lemmikki kuolee suden suuhun omalla pihallaan, syyllisenä pidetään omistajaa: ”Mitäs ei huolehtinut?”.

Susille on yllin kyllin tilaa metsissä ja erämaissa, joten millä perusteella maalla asuvien on luovutettava niiden käyttöön myös omat pihansa? Tekisivätkö kaupunkilaiset niin? Kiinnostavatko eläinten ystävinä esiintyviä todellisuudessa vain villieläinten elinolot?

Susilla on paikkansa luonnossa, ei pihoilla. Ihmisillä kaikkine perheenjäsenineen on oikeus olla turvassa omilla pihoillaan myös maaseudulla.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lue lisää aiheesta