Populistien sekoilu kolhii Viron ulkosuhteita

Viron sisäministerin, oikeistopopulistisen Ekren puheenjohtajan Mart Helmen solvausryöppy Suomen tuoretta hallitusta ja pääministeri Sanna Marinia (sd.) kohtaan on häpeäksi Virolle.

Ekren vuodatukset ”keittiöpiian noususta ministeriksi” tai ”punaisten historiallisesta kostosta valkoisille” ovat niin tolkuttomia, etteivät ne ansaitsisi lainkaan huomiota ilman hänen ministeriasemaansa.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid esitti Suomelle anteeksipyynnön ja pääministeri Jüri Ratas kiirehti korostamaan, että Suomi on läheinen ystävä ja liittolainen. Helme itse pyysi lopulta maanantaina lausuntojaan anteeksi todennäköisesti havahduttuaan pelkoon asemastaan ja jopa hallituksen hajoamisesta.

Hyökkäyksen kohteeksi joutunut Marin käänsi sen tyylikkäästi voitokseen. Hän totesi olevansa ylpeä Suomesta, jossa köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle ja jossa kaupan kassastakin voi tulla pääministeri.

Keväällä tuskalla ja vaivalla muodostettu Viron keskustajohtoinen hallitus on kulkenut kriisistä ja skandaalista toiseen Ekre-puolueen kuprujen takia. Helme on aiemmin ehtinyt muun muassa haitata Nato-suhdetta hatusta vetämillään arvioilla Viron puolustuksen ”suunnitelma b:stä”.

Helme saattoi luulla nostavansa suomalaista veljespuoluettaan, mutta hölmöily oli liikaa perussuomalaisillekin. Esimerkiksi kansanedustaja Riikka Purra (ps.) tuki Marinia todeten, että soisi kaikilla päättäjillä olevan takanaan duunarityötä. Helmen äärimmäiset puheet ovat jatkoa hänen flirttailulleen natsismin kanssa. Perussuomalaiset ottavat luultavasti etäisyyttä kiusallisiin virolaisystäviin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut