Kylien hoitajavastaanottoja ei saa lakkauttaa

Virtasalmi Yhdistys ry Jäppilän Kylät ry

Pieksämäen perusturvalautakunta on 30.11. tehnyt päätöksen lakkauttaa hoitajavastaanotot Jäppilässä, Naarajärvellä ja Virtasalmella. Päätöksenteon perusteiksi on esitelty kävijätilastoja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Monitaitoiset, asiakkaansa tuntevat hoitajat ovat antaneet palvelua jopa koteihin, elleivät apua tarvitsevat ole päässeet vastaanotolle. Toiminta on ollut asiakaslähtöistä, oikea-aikaista ja kustannustehokasta.

Nyt näyttää siltä, että kävijöitä rangaistaan siitä, ettei kaikista hoidon tarpeista ole soitettu, vaan on menty terveysasemalle samalla tavoin kuin pääterveysasemalla mennään päivystykseen, suoraan ilman soittoa. Nämä käynnit eivät ole tilastoituneet kävijämääriin.

Pieksämäen kaupungin perusturvan kehitysohjelmassa arvoista todetaan, että kuntalaiset ovat mukana kehittämässä palvelujen järjestämistä. Näin ei ole tapahtunut, vaikka kumppanuuspöytä on ollut työkaluna käytössä.

Me kuntalaiset ymmärrämme hyvin, että säästettävä on, jos on eletty yli varojen, mutta sitä on melkein mahdoton ymmärtää, kuinka heppoisin perustein voidaan asukkaiden näkökulmasta tärkein ja tehokkain palvelu päättää pois otettavaksi.

Nämä pienet yhden henkilön hoitajavastaanotot ovat olleet laskelmien perusteella kustannustehokkaimpia kaupungin peruspalveluista. Palvelua on edelleen kehitetty ja muun muassa nettilääkäriä on käytetty tehokkaasti, mikä on vähentänyt kaupungin lääkärien taakkaa.

Hoitajavastaanottojen lakkauttaminen vanhoissa kuntataajamissa tarkoittaa, että Pieksämäen kaupunki on aloittanut kylien alasajon lakkauttamalla asukkaiden kannalta tärkeimmän lähipalvelun. Sen myötä kylän muutkin palvelut väistämättä vähitellen hiipuvat. Kylillä on ollut positiivista ”pöhinää”, joka on pitänyt kylät vireänä ja uusia asukkaita kylille on muuttanut. Tätä positiivista tahtotilaa ruoskitaan nyt kaupungin taholta tavoitteena keskittää ja sektoroida lähipalveluja kaupunkikeskeisiksi.

Lakkautuksen jälkeistä toimintasuunnitelmaa ei ole esitetty eikä päätöksessä ole huomioitu liikennepäästöjen lisääntymistä. Muutoinkaan päätöksen vaikuttavuutta ei ole mitenkään arvioitu.

Palvelujen käyttäjät tarvitsevat aikaa järjestellä omia palvelujaan, mistä kenenkin on järkevintä niitä hankkia. Esimerkiksi Jäppilässä Ruuhilampi katselee Suonenjoen suuntaan luontaisesti, sillä se on heille lähin palvelukeskus, Tihusniemi taas Leppävirran ja Varkauden suuntaan, kirkonkylä ja Syvänsi Varkauden suuntaan, joista on liki sama matka kuin Pieksämäelle. Virtasalmi puolestaan harkitsee Juvan ja Mikkelin palvelujen suuntaan.

Ehdotamme lakkautuspäätöksen perumista ja hoitajavastaanottojen jatkumista entiseen malliin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.