Myös maksutonta palvelua tarjolla kuopiolaisille

Vuosi 2018 oli kolmas vuosi peräkkäin, kun avioerojen määrä pieneni. Eroon päättyi 13 145 avioliittoa. Johanna Erjonsalo

Irene Venejärvi Johtaja Kuopion ev.lut. seurakunnat, Perheasiain neuvottelukeskus Tiina Päivinen Toiminnanjohtaja Kuopion kriisikeskus

Hanna Happonen ja Björn Cederberg kirjoittivat kuopiolaisten parisuhteiden ja eroperheiden tuesta (SS 5.11.). Olemme yhtä mieltä kirjoittajien kanssa siitä, että apu parisuhteiden ja perheiden ongelmissa on pirstaleista ja osin vaikeasti löydettävissä. Yksityiseltä sektorilta hankittu apu on monelle pariskunnalle tai perheelle usein liian kallista jopa Kela-tuettuna.

Maksutonta apua kuopiolaisille pariskunnille ja perheille on saatavilla muun muassa Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän ylläpitämästä perheasiain neuvottelukeskuksesta sekä Kuopion kriisikeskuksesta.

Kirkossa parisuhde- ja perheneuvontaa on saanut jo vuodesta 1944 alkaen, Kuopiossakin jo yli 50 vuotta.

Tavoitteena on tarjota perheille parisuhteen tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Parisuhteen hyvinvointi ja toimivuus ovat – kuten KD:n kaupunginvaltuutetutkin toteavat – parasta mahdollista ennaltaehkäisevää hoitoa lasten ja nuorten osalta.

Kuopion perheasiain neuvottelukeskukseen hakeutuu vuosittain noin 420 uutta asiakasta, joista kuopiolaisia on vähän yli 80 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että vuosittain palveluja käyttää liki 350 kuopiolaista perhettä. Kävijöiden tulosyynä ovat useimmiten vuorovaikutusongelmat, kuten puhumattomuus, riidat, yhteyden vähäisyys ja erilaiset elämäntilannekriisit.

Julkisten palvelujen puute parisuhteiden saralla näkyy selkeästi myös Kuopion kriisikeskuksen tilastoissa: jo kahden vuosikymmenen ajan tilastollisesti suurin (35 – 40 prosentilla) tulosyy on ollut pari- ja perheongelmat (vuorovaikutusongelmat, ero tai sen uhka, uskottomuus, päihteet, väkivalta, huoltajuuskiistat, lasten kasvatukseen liittyvät ongelmat).

Yksi tulosyy on voinut olla myös huoli omasta lapsesta ja tämän hyvinvoinnista. Noin puolella asiakkaista on alaikäisiä lapsia vaikutuspiirissään.

Vuosittaisesta 600 – 700 asiakkaasta noin 90 prosenttia on kuopiolaisia. Kriisikeskus auttaa pariskuntia ja perheitä vastaanotolla (myös etäpalveluna), ryhmissä sekä erilaisissa puhelin- ja verkkopalveluissa.

Parisuhdeongelmien lisäksi perheasiain neuvottelukeskus on tehnyt Kuopion kaupungin kanssa sopimuksen eroauttamisesta, joka on avioliittolain mukaista sovittelua. Perheneuvoja auttaa eroavia vanhempia sopimaan lasten asumis- ja tapaamisjärjestelyistä sekä muista lapsen elämään vaikuttavista muutoksista vanhempien erotessa. Tavoitteena on että vanhemmat säilyttävät toimivan ja lapsen edun mukaisen vanhemmuuden vielä eron jälkeen, vaikka he parisuhdetasolla toisistaan eroavatkin.

Pidämme erittäin hyvänä, että olemassa olevat suunnitelmat kuopiolaisesta parisuhteen tuen mallista viedään konkretiaan ja käytäntöön jo tulevana vuonna 2020. Teemme jatkossakin mielellämme yhteistyötä julkisen sektorin ja muiden perhepalveluja tuottavien toimijoiden kanssa kuopiolaisten parisuhteiden ja perheiden hyvinvoinnin eteen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.