Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Tullin viime keväänä takavarikoima Silkkitie-nimisen verkkokaupan palvelin on jälleen kerran huima todiste Tullin tehokkuudesta huumekaupan vastaisessa työssä. Löydön ansiosta salaisen Tor-verkon sivustolla huumekauppaa käyneiden nimimerkkien takaa on tunnistettu jo ainakin 7 500 ihmistä. Heistä noin 400 on Itä-Suomesta ja heistä taas joka toinen Pohjois-Savosta (Savon Sanomat 5.12.).

Kyse ei ole mistään huumeiden satunnaiskäyttäjien käräyttämisestä tai heidän jahtaamisestaan, vaan todellisesta puuttumisesta huumeiden laajamittaiseen tukkumyyntiin. Kauppapaikan liikevaihto on ollut noin 50 miljoonaa euroa. Kaupoissa on kulkenut muun muassa amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia, opiaatteja, LSD:tä, ketamiinia ja apteekkituotteita.

Tullista on tullut todellinen huumekaupan vastaisuuden symboli, sillä sen ansiosta moni muukin Tor-verkossa kukoistanut huumebisnes on saanut tylyn lopun. Tulli lopetti Douppikauppa-nimisen huumesivuston toiminnan 2016. Tulli paljasti myös Sipulikanava-nimisen huumesivuston ylläpitäjän ja tutki häneen kohdistuvat rikosepäilyt, mutta yhdisti tutkinta-aineistoon tietoa myös laajemmin Sipulikanavan kautta käydystä huumekaupasta esimerkiksi Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Iisalmessa.

Tor-verkkoa on pidetty kanavana, joka ei paljastu ja joka sen vuoksi soveltuu alustaksi hyvin monenlaiselle rikolliselle toiminnalle. Tullin rikostutkinnan suurin ansio onkin juuri tässä: mikään ei pysy loputtomiin salassa. On kohtalokasta tuudittautua luuloon, että rikoksesta ei jäisi kiinni ja että siitä ei joutuisi vastuuseen.

Tyypillisesti verkossa tapahtuneen huumekaupan esiin kaivaja on siis ollut Tulli, jonka paljastusten jälkeen muun muassa Keskusrikospoliisi (KRP) on päässyt töihin. Suomalaisten tulliviranomaisten verkko-osaaminen on alkanut herättää kansainvälistäkin huomiota, jonka seurauksena Suomesta on jo pyydetty rikostutkinnan kouluttajia muihin Euroopan maihin.

Tullin tehokkuus antaa aiheen kysyä, voisiko poliisi ottaa jotenkin mallia Tullin toimintatavoista. KRP:n suurten resurssien voisi kuvitella mahdollistavan vastaavia operaatioita ja onnistumisia kuin Tullilla. Kun sellaisia ei ole juuri näkynyt, on kysyttävä, johtuuko se huonosta organisoinnista vai osaamisvajeesta vai kummastakin.

On selvää, että Tullin jatkuvat onnistumiset eivät ole sattumaa, vaan ne kertovat koruttomasti siitä, miten vuosikausia kestänyt määrätietoinen perehtyminen internetin teknisiin mahdollisuuksiin tuottaa tuloksia. Samaan aikaan Tulli on kyennyt luomaan kansainvälisiä yhteyksiä, jotka ovat internetin maailmassa välttämättömiä todellisten tulosten saavuttamiseksi.

Jotta Tullin työ ei olisi turha, nyt on korkea aika huolehtia oikeuslaitoksen resursseista niin, että huumerikoksiin syyllistyneet saadaan nopeasti leivättömän pöydän eteen vastaamaan rikoksistaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.