Keskustan kova linja nostaa esiin SDP:n sisäisiä kiistoja

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet Presidentinlinnassa näyttävät osuvan ensi perjantaina keskelle hallituskriisiä. Syy on siinä, että keskustan eduskuntaryhmä ilmoitti maanantaina ”henkilöön liittyvää epäluottamusta” ”vakavan ja perusteellisen keskustelun” jälkeen. Se tulkittiin tyytymättömyydeksi pääministeri Antti Rinnettä (sd.) kohtaan, vaikka pääministerin nimeä ei virallisissa lausunnoissa mainittukaan. Puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) kertoi puoluehallituksen kokouksen jälkeen puolueensa olevan erittäin sitoutunut hallitusohjelmaan ja viiden puolueen hallituspohjaan, mutta samalla se haluaa, että maalla on toimintakykyinen hallitus.

Rinteen nimen mainitsematta jättäminen oli yritys häivyttää vaikutelmaa, että keskusta päättää SDP:n puheenjohtajan asemasta hallituksessa. Johtopäätösten teko jäi SDP:n puoluehallitukselle, joka kokoontui toteamaan tilanteen omaan kokoukseensa. Illalla puoluehallitus ilmoitti, että sillä on täysi luottamus Rinteeseen.

Hyvä ja kiinnipidettävä periaate on, että eduskunnalle ei valehdella, eikä sen edessä myöskään puhuta asioista, joista ei ole täyttä varmuutta. Periaate sisältää ajatuksen, että myös pääministeri on eduskunnalla töissä. Rehellisyyden ja luotettavuuden vaatimus ahdisti lausunnoissaan haparoineen Antti Rinteen nurkkaan. Hän kun vaikutti puhuneen viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla kuohunnasta Postin omistajaohjauksen ympärillä muunneltua totuutta tai vähintään esiintyneen hatarien tietojen varassa. Lisäksi yleisesti tulkittiin, että hänen puheensa olivat muuttuneet Postigaten eri vaiheissa. Kunta- ja omistajaohjausministerin Sirpa Paateron (sd.) perjantainen erokaan ei hävittänyt kuohuntaa. Päinvastoin. Siitä syntyi vaikutelma, että Rinne teki vankasta tukijastaan syntipukin, jotta hän itse voisi jatkaa tehtävässään. Sunnuntain kriisikokouskaan hallituspuolueiden kesken ei tuonut ratkaisua, luottamus ei palautunut.

Kulmuni pelaa Rinnettä vastaan kovaa peliä, jonka lopputulos on vielä arvoitus. Kannatuskyselyjen valossa on toki luultavaa, että SDP suostuu pääministerin vaihtoon. On kuitenkin niin, että vaikka uusi pääministeri kelpaisi kaikille hallituspuolueille, hallitusyhteistyö ei voi jatkua kuin mitään ei olisi tapahtunut. Luottamusta on ryhdyttävä määrätietoisesti palauttamaan ja siinä työssä pääministerin henkilöllä on suuri merkitys. Maanantaina Rinteen tilalle pääministeriksi istutettiin muun muassa eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania.

Keskusta on saattanut laskea sen varaan, että Rinteen asema on heikentynyt myös SDP:n sisällä ja muutoinkin kuin vain Postigate-sotkun takia. Ay-liike esimerkiksi närkästyi, kun noin kuukausi sitten Rinne ehdotti satojen miljoonien eurojen irrottamista työeläkerahastoista naisten eläkkeiden korottamiseen. Myös Rinteen ymmärtäväinen ääneenajattelu hoitajien palkkavaatimuksia kohtaan oli temppu, joka ei miellyttänyt ainakaan niitä puolueen julkisen talouden asiantuntijoita, jotka tietävät, miten löysille puheille tulee helposti hintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu