Haaviston toiminta ulkoministeriössä kummastuttaa

Tulenarka kysymys Syyrian al-Holin leirillä viruvien suomalaislasten ja -naisten kohtalosta on lehtitietojen mukaan johtanut kummalliseen operaatioon ulkoministeriössä. Ilta-Sanomien (2.12.) mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) painosti konsulipäällikkö Pasi Tuomista tuoman lapset leiriltä Suomeen konsulikyydillä. Kun Tuominen ei suostunut, hänet syrjäytettiin.

Sekä Haavisto että Tuominen kieltäytyivät kommentoimasta uutista. Jos se pitää paikkansa, Haavisto on menetellyt kyseenalaisesti sysäämällä poliittisen vastuun ongelmallisesta ratkaisusta virkamiehelle. Lasten erottaminen äideistään olisi voinut rikkoa konsulilakia eli konsulipäällikköä on saatettu painostaa toimimaan vastoin virkavastuutaan. ”Operaatio Korpi” -hankkeesta ei ole kerrottu julkisuuteen eikä Ylen (2.11.) mukaan edes eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.

Lasten kotiuttaminen ja aikuisten naisten jättäminen Isis-leirille on eettisenä ratkaisuna perusteltavissa. Lapset eivät ole valinneet kurjaa osaansa, vaan ääri-islamistista kalifaattia rakentamaan lähteneet vanhemmat ovat valinneet heidän puolestaan. Vaikka äitien ja lasten erottamiseen liittyy oikeudellisia haasteita, lähtökohtaisesti lasten etu on ero väkivaltaista ääri-ideologiaa kannattavista ja lapsiaan aivopesevistä vanhemmista. Jos Haavisto on ajanut tämän linjan mukaista ratkaisua, hän on poikennut vihreiden vallitsevasta näkemyksestä, jonka mukaan perheet on palautettava huolimatta turvallisuusuhista.

Poliittinen kiistely Isis-perheistä jatkuu. Mihin hallitus päätyykin, päätöksestä on kannettava poliittinen vastuu, ja siitä on kerrottava kansalaisille avoimesti ja rehellisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu