Tieteenvastustus ei kasvakaan

Huoli sosiaalisen median kuplista, valeuutisista ja valetiedon leviämisestä korostuu julkisessa keskustelussa, mutta tuoreen Tiedebarometri-tutkimuksen perusteella huolia saatetaan liioitella. Vuodesta 2001 toteutetussa tutkimuksessa suomalaisten luottamus tieteeseen ja tutkimustietoon on kasvanut kolmen vuoden takaisesta. Vastaavasti valetieteeseen ja uskomushoitoihin kuten muun muassa homeopatiaan ja luontaislääkintään uskotaan aiempaa vähemmän.

Luottamus tiedeinstituutiota kohtaan on korkealla koko kansan parissa. Tulokset suhteessa vastaajien taustamuuttujiin eivät juurikaan yllätä. Tieteestä ovat kiinnostuneimpia akateemisesti koulutetut, erityisesti nuorehkot aikuiset eli 26–35-vuotiaat.

Yleinen koulutustason nousu ja ikäpolvien vaihtuminen selittääkin osaltaan kasvanutta tiedemyönteisyyttä. Eri puolueiden kannattajista tieteeseen luottavat odotetusti eniten vihreät, mikä näkyy muun muassa suhtautumisessa ilmastonmuutoksen uhan vakavuuteen. Toisaalta tieteen arvostus on vahvaa läpi poliittisen kentän lukuun ottamatta perussuomalaisia. Heistäkin tasan puolella luottamus on vähintään melko suurta.

Tiedebarometrin tuloksia luettaessa on otettava huomioon, että kyselyyn vastaajilla saattaa olla taipumusta antaa olettamiaan ihannevastauksia. Tutkimuksen seuraamista pidetään yleensä arvostettavana, joten omaa innostusta tiedettä kohtaan voidaan aavistuksen verran liioitella. Huomio pätee kuitenkin myös aiempiin barometreihin, joten muutos suhteessa niihin kielii tieteen aidosta arvonnoususta. Ainakaan tieteenvastaisuus ei kasva, kuten on pelätty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu