Tolkkua metsäkeskusteluun

Elsi Katainen Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe) Pielavesi

Ylen MOT-ohjelma (28.10.) osoitti harvinaista kapea-alaisuutta syyllistämällä Suomen metsä- teollisuuden, metsänomistajat sekä hallituksen ilmastopolitiikan.

Olisi toivottavaa, että tutkijat kertoisivat selkokielellä, että Suomen metsävarat ovat kasvaneet huimasti. Tätä perustavanlaatuista faktaa ei missään keskustelussa pidä ohittaa.

Metsien kasvu ja kasvava metsä on ainoa, joka sitoo hiiltä. Siihen suomalainen metsätalous ja koko metsäklusteri onkin pystynyt. Metsien kasvu on vuosikymmenten saatossa kaksinkertaistanut ja samalla se on myös kaksinkertaistanut metsiemme hiilensidontakyvyn.

Lisäksi jäi todella vähälle huomiolle niin luonnon monimuotoisuus kuten myös sen, mikä merkitys on metsien oikealla hoidolla. Meillä ei ole metsätaloudesta aiheutuvaa metsäkatoa, ja meillä luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta aktiivisesti puunkäytön ohella.

Käsittelemättä jäi myös se, missä ja millaisin tuotantotavoin sellu tai puutuotteet tuotetaan, jos tuotanto ajetaan meillä alas. Onko siirtymä tällöin kestävään päin, jos sellun tuotanto siirtyy esimerkiksi Venäjälle?

Ei voinut myöskään välttyä siltä kuvalta, että muiden sektoreiden päästöt ohjelman mukaan pitäisi kompensoida jättämällä metsävaroja käyttämättä ja toivoa, että metsät eivät pala tai tule muita tuhoja. Näin ei voi olla, vaan fossiilisille päästöille pitää laittaa stoppi. Päästövähennyksiä pitääkin tehdä kaikilla sektoreilla tasaisesti.

Toivon kotimaan ilmastokeskusteluun kansainvälisempää näkökulmaa. Ei voi olla niin, että maailman ja Euroopan metsäisimmästä maasta tehdään niin sanotulla valtion kanavalla syntipukki. Euroopan lukuisissa pieninieluisissa maissa metsät on hakattu – meillä metsävarat kasvavat ja nielu on suuri. Globaalissa perspektiivissä metsäkato on Eurooppaa lukuun ottamatta vallitseva kehityskulku.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu