Yritykset sosiaalipummeina

Jani Hyytiäinen

Yrittäjät haluavat koko ajan palkkoja pienemmiksi ja lisäävät osa-aikaisuutta ja muita työn tekemisen tapoja. Kun työntekijän palkka ei riitä edes elämisen kohtuullisiin minimikustannuksiin, täytyy edelleen hakea tukea verorahoista.

Taitaa olla niin, että yksin asuva täyttä työaikaa tekevä ja 10 euroa tunnissa tienaava voi saada asumistukea, koska palkka jää liian pieneksi. Yhteiskunta käytti vuonna 2017 arviolta 500 miljoonaa euroa työssä käyvien riittämättömien ansiotulojen kompensaatioon.

Mielestäni työnantajien täytyisi etsiä jostakin sitä kuuluisaa selkärankaa, jota työttömiltä ja työssä käyviltäkin vaaditaan koko ajan. Pitäisi etsiä työtä ja käydä töissä, vaikka sillä ei oma toimeentulo parane vaan päinvastoin huononee, ja tukiviidakon byrokratian takia rahaa elämiseen tulee tai on tulematta. Koskaan ei ole varmuutta toimeentulosta, kun päätökset etuuksista viruvat ja viruvat.

Yritykset ovat yhtä lailla sosiaalitukien hyväksikäyttäjiä kuin työttömätkin, koska eivät maksa elämiseen riittävää palkkaa. Moni työtä hakeva ymmärtää vasta myöhemmin, että vaikka käy viikossa 40 tuntia työssä, palkka ei tahdo riittää edes töissä käymiseen.

Siinä vaiheessa työnantajat ovat taas saaneet aikaiseksi yhden tukien varassa elävän köyhän työssä käyvän, joka ei varmasti suunnittele lasten tekoa.

Työvoimapula on myös paljon uutisoitu aihe. Asia liittyy kovasti tuohon liian pieneen palkkaan. Yritysten tarkoitus on tuottaa voittoa, täytyisi muistaa kuitenkin turvata työntekijöiden hyvinvointi ja toimeentulo.

Olen ymmärtänyt useimpien ihmisten käyvän töissä oman ja perheen hyvinvoinnin vuoksi. Kovinkaan monella ei ole kiinnostusta lähteä töihin tai kouluttaa itseään vain suurempien osinkojen tai yrityksen tuottavuuden vuoksi. Täytyisi siis olla jokin motivoiva tekijä, kuten omaa ja perheen hyvinvointia parantava palkka.

Kun siis yrittäjä palkkaa alle kympin tuntipalkalla, saamme aina yhden tukien varassa elävän köyhän työtätekevän lisää, jonka työn tekemistä tuetaan verovaroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu