Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Tommi Turunen

Seisomme ystäväni kanssa litimärkinä kaatosateessa Helsingin Olympiastadionilla lokakuussa 1997. Kannustamme, laulamme, huudamme.

Suomen jalkapallomaajoukkue on kiinni MM-jatkokarsintapaikassa, kun Unkari saa kulmapotkun ottelun viimeisillä hetkillä. Kulmapotkun jälkitilanteesta Sami Mahlio pelastaa pallon maaliviivalta, mutta se kimpoaa omaan maaliin maalivahti Teuvo Moilasen takapuolesta. Suomen arvokisaunelma murskaantuu.

Sitä aavemaista hiljaisuutta stadionilla en unohda koskaan.

Paluumatkalla kotikaupunkiimme Iisalmeen yöjunassa kyyhöttää kaksi hiljaista teinipoikaa likomärissä vaatteissa kylmästä täristen ja mieli maassa.

Puran tuskaani kirjoittamalla sydänverellä parikymmensivuisen äidinkielen aineen pieleen menneestä matkasta. Lehtori Kinnunen antaa kympin ja kehuu kirjoituksen tunteen paloa, mutta se ei paljon lohduta.

 

Jalkapallo tuli elämääni jo varhain. Ukkini pelasi jalkapalloa, samoin isäni. Minustakin tuli jalkapalloilija ja poikani jatkaa suvun perinnettä.

Pikkupoikana lumouduin pyöreästä pallosta, jota oli kivaa potkia maaliin. Isäni vei minut Sankariniemen kentälle Pallo-Kerho 37:n edustusjoukkueen otteluihin. Ihastelin Jussi Madetojan volttisivurajaheittoja ja Chris Francisin liukutaklauksia.

Lauantaisin teimme Vakioveikkauksen, kävimme saunassa ja katsoimme Englannin Valioliigan otteluita televisiosta.

 

Jalkapallon MM- ja EM-kisat olivat jo aikoinaan isoja mediatapahtumia, ja niitä töllötettiin Turusenkin perheessä. Kun Ruotsi otti sensaatiomaisesti pronssia 1994 Yhdysvaltain MM-kisoissa, aloin unelmoida kotimaani pääsystä arvokisoihin. Yläkouluaikoina aloimme iisalmelaisten kavereideni kanssa käydä Suomen maaotteluissa Olympiastadionilla.

Jalkapallomaajoukkueen arvokisaunelman metsästyksessä on käänteitä riittänyt. Vuonna 2001 ylioppilasjuhlieni ohjelmanumerona oli MM-karsintaottelu Suomi–Saksa televisiosta. Suomi johti ottelua jo 2–0, kun melkoisena skeptikkona tunnettu isäni alkoi manata: "Kylle ne sakemannit vielä tulloo". No niinhän siinä kävi, että "sakemannit" kampesivat tasoihin. Taas kerran arvokisaunelma valui viemäristä alas.

 

Tänään on minulle ja koko suomalaisille jalkapalloväelle järisyttävän merkittävä päivä. Olen varma, että Suomi voittaa tänään EM-karsintaottelussa Liechensteinin ja lunastaa paikan jalkapalloilun arvokisoissa – ensimmäistä kertaa maan historiassa. Päävalmentaja Markku Kanervan Huuhkajat on ollut karsinnoissa niin vakuuttava, että mahalaskua ei tarvitse pelätä.

Tänään noin klo 20.50 kaikki on suomalaisessa jalkapalloilussa toisin. Arvokisapaikka luo Suomeen ennennäkemättömän jalkapallobuumin. Kesän EM-kisoissa nähdään valtava suomalaisfanien kansainvaellus, josta tulee ilmiö kansainvälisessäkin mediassa. Itse aion olla mukana paikan päällä todistamassa historiallista tapahtumaa.

 

Huuhkajien menestyksen lisäksi jalkapalloväellä on muutenkin aihetta iloon. Talviharjoitteluolosuhteet ovat kehittyneet huimasti, ja yhä useampaa jalkapallojunioria koutsaa ammattitaitoinen valmentaja. Veikkausliigan loppuhuipennuksessa nähtiin komeita yleisömääriä. Kiekko-Suomesta on tulossa jalkapalloyhteiskunta.

 

Onneksi tänään päättyy jalkapallokansan elinkautinen ja Olympiastadionin karmivan Unkari-ottelun aiheuttama haava sielussa vihdoin umpeutuu. Oi Suomi on!

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu