Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Alastomuus taiteessa ei ole enää tabu, mutta Kuopiossa on virinnyt keskustelua alastomuudesta teatterissa kahdeksasluokkalaisille suunnatussa näytöksessä.

Osana valtakunnallista Taidetestaajat-hanketta pohjoissavolaisia koululaisia on viety katsomaan Miko Kivisen käsikirjoittamaa ja Teemu Mäen ohjaamaa Homo Secundus -näytelmää Kuopion kaupunginteatterissa. Lyhyt kohtaus, jossa Kivinen tanssii alastomana, on hämmentänyt joitakin oppilaita.

Yhteiskunnallisesti tiedostava taide pyrkiikin hämmentämään, mutta asetelma on tulkittavissa väärällä tavalla kiusalliseksi. Hanke onkin sopinut tekijöiden kanssa, että jatkossa koululaisesityksissä ei nähdä alastomuutta.

Linjaus ei ole sensuuria vaan järkevää taidekasvatuksellista harkintaa. Yläkouluikäisille alastomuus voi helposti viedä huomion teoksen muulta sisällöltä. Jotkut esimerkiksi tulkitsivat Homo Secunduksen poliittisen sanoman perussuomalaisten kannatukseksi, vaikka tekijät pyrkivät päinvastaiseen.

Taidetestaajat-hanketta tutkineet nuorisotutkijat Sofia Laine ja Maaria Hartman kertovat Helsingin Sanomien mielipideosastolla (14.11.), että noin puolelle nuorista vierailukohde on ollut taidemuotona ensikokemus. Kuitenkaan läheskään kaikissa kouluissa ei toteuteta ennakko- ja jälkityöskentelyä toivotusti. Tällöin kokemus voi värittyä kielteiseksi.

Tutkijat osuvat myös Homo Secundus -tapauksen ytimeen. Keskustelemalla nuorten kanssa esityksestä ennen ja jälkeen voi haastavakin teos avautua merkityskerrostumineen. Tuskin taiteilijatkaan haluavat, että nuorten hyppy suoraan taiteen syvään päähän jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu