Faktan ja fiktion välisestä erosta

Paula Puolakka

Ikävä tosiasia on, että nyky-yhteiskunnassa käsitys faktan ja fiktion välisestä erosta on hävinnyt. Suurin syy on sosiaalisen median mahdollistama keino tirkistellä toisten elämää.

Hyvin moni ei ymmärrä, ettei sosiaalinen media ole faktoihin pohjautuva tietolähde vaan ihmisten tapa päästää ulos emotionaalisia ja henkisiä höyryjä sekä hyvin monessa tapauksessa ilmainen kanava tukea uraa.

Sosiaalinen media on siis puhdasta mainostusta eli fiktiivistä tarinaniskentää. On täysin katsojien subjektiivisista agendoista kiinni, miten esimerkiksi muiden esille panemia kuvia tulkitaan ja mitä niissä loppujen lopuksi nähdään.

Mitä on jäänyt rajauksen ulkopuolelle? Paljonko kukaan loppujen lopuksi tietää toisesta ihmisestä ja tämän kotielämästä?

Jo vuonna 2015 kirjoitin lasten yksityisyydensuojasta Helsingin Sanomissa. Toin esille sen, että kun lasten kuvia julkaistaan netissä, niin julkaisuun tulisi aina pyytää huoltajan tai huoltajien suostumus. Tämä ei koske vain esimerkiksi päiväkoteja ja kouluja vaan myös lasten sukulaisia.

Samalla tapaa jokaisella aikuisella on oikeus pitää itsensä ulkopuolella muiden luomista fiktiivisistä tilannekertomuksista, eli ilman lupaa ei saisi kenenkään kuvia julkaista.

Jos ihminen itse julkaisee omia kuvia ja omia tarinoitaan netissä, niin katsojien olisi hyvä pitää ensimmäisenä ajatuksena mielessä, että kyse on esimerkiksi vitsistä tai omien töiden mainostuksesta, joka ei kerro kyseisen yksilön yksityiselämästä yhtään mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu