Henkilöstölle asetettava korkeat vaatimukset

Irene Lång Savo-Karjalan Demarinaiset ry

”Kaisa” istui portailla ulkona -2 asteen pakkasessa. Hänellä oli yllään vain sisävaatteet ja häntä paleli, kyyneleet valuivat. Vielä tulisi jaksaa juosta talon ympäri kaksi kertaa ennen kuin hän pääsee takaisin sisälle. Kohta olisi pimeäkin. ”Kaisa” oli yksi sijaiskotiin sijoitetuista neljästä lapsesta, hän oli heistä keskimmäinen iältään. 12-vuotias.

Yöllä hänelle nousi kuume neljäänkymmeneen. Koska kuume ei ottanut hellittääkseen ja lisäksi hän alkoi saada pahoja yskän puuskia, hänet vietiin lääkäriin.

Sairaalassa sattui olemaan hyvävaistoinen triagehoitaja, joka jututti ”Kaisaa” kahden kesken. Hän sai tietää ”Kaisan” ja muiden sijaisperheen lasten kohtelusta, kun hellästi tyttöä puhutteli.

Muutkin kurinpidolliset toimet olivat sijaisperheessä sellaisia, joita ei voi hyväksyä missään olosuhteissa ja koskaan.

Tämä tarina päättyi hyvin, koska lasten huono kohtelu oli välittävien naapureiden ansiosta kantautunut heistä vastaavan sosiaaliviranomaisen tietoon. Lapset saivat uuden ja heitä hyvin hoitavan sijaisperheen.

Vastaavaa tapahtuu koko ajan ympäri maamme, niin hoitokodeissa kuin sijaisperheissä. Lapset joutuvat kokemaan enemmän tai vähemmän ala-arvoista ja jopa väkivaltaista kohtelua.

Sijoitetuilla lapsilla ja nuorilla on hyvin usein rankat kokemukset omista perheistään ja monilla vakavia traumoja. Sijaiskotien ja laitosten tärkein tehtävä on pyrkiä tukemaan ja hoivaamaan näitä lapsia niin, että heillä olisi mahdollisuus kasvaa ehyeksi ja itseensä luottavaksi aikuiseksi.

Sijoituspaikkojen henkilöstölle tulee asettaa erittäin vaativat psykologiset testit, jotta mahdollistetaan alalle epäsopivien henkilöiden karsinta. Myöskin valvontaa tulee lisätä, etteivät tällaiset henkilöt onnistu vuosia vahingoittamaan jo valmiiksi haavoittuneita lapsia. Tarvitsemme aukottoman järjestelmän, joka suojelee lapsia niin, etteivät väärinkäytökset onnistu.

Onneksi meiltä löytyy sijaiskoteja, joissa henkilöt ovat tehneet työtään suurella sydämellä vuosikymmenet ja kasvattaneet yhteiskuntaan monia hienoja yksilöitä. He tekevät arvokasta työtä.

Suomen lapsiasiavaltuutettu on linjannut, että lasten hyvinvointi ratkaisee ikääntyvän Suomen elinvoiman. Juuri näin on. Haluamme lapsille hyvän tulevaisuuden, myös huostaan otetuille lapsille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu