Kaikki lääkitykselle

Sami Vainio

Terveysriskien poistamiseen yhteiskunnasta ei ole vielä päästy, mutta yritys on kova.

Aivoliitto kampanjoi lokakuun lopussa teemalla ”Korvaamaton kovalevy” kohonneen verenpaineen uhasta aivoterveydelle. Aiemmin 40:tä ikävuotta on pidetty rajana, jonka jälkeen verenpaine kannattaa ottaa tarkkailuun, mutta Aivoliitto suosittaa, että mittaaminen tulisi aloittaa jo kolmekymppisenä.

Lisäksi liiton ylilääkäri Risto Roine vaatii, että tavoitearvoja alennetaan (Helsingin Sanomat 30.10.). Nyt verenpaine arvioidaan kohonneeksi, kun se on 140/90 elohopeamillimetriä tai enemmän.

FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan yli puolella yli 40-vuotiaista suomalaisista on kohonnut verenpaine, miehistä hieman useammalla kuin naisista. Roineen mukaan siitä kärsii jo yli 30-vuotiaista puolet miehistä ja lähes puolet naisista.

Noin puoli miljoonaa suomalaista on saanut Kela-korvauksia verenpainelääkkeistä, joihin yhteiskunta käyttää vuosittain noin sata miljoonaa euroa.

Aivoliittokin muistuttaa, että asiaa voi auttaa elämäntavoilla kuten liikunnalla, painonpudotuksella ja suolan vähentämisellä – mutta ”lisäksi saatetaan tarvita lääkitystä”.

Jos kuitenkin ynnätään ehdotukset, voidaan ”saatetaan tarvita” korvata sanalla ”tarvitaan”. Jos raja-arvoa alennetaan, sanokaamme nykyisin normaalina pidettyyn 130/85:een, on suuri enemmistö suomalaisista vaarassa. Voidaan hyvinkin yltää miljoonaan, jotka vaativat lääkitystä. 

Medikalisaatiolla tarkoitetaan terveiden ihmisten ylidiagnosointia sairaiksi ja lääketeollisuuden kaikenkattavaa tunkeutumista normaaleihin elämänvaiheisiin, kuten vanhenemiseen. Pelissä on miljardibisnes, jota lääketehtaat pyrkivät laajentamaan kaikin keinoin, muun muassa tarjoa-malla lääkärikunnalle ja potilasjärjestöille valikoitua tietoa.

Lääkkeiden lobbaukselle on tyypillistä, että puhutaan vain hyödyistä eikä haitoista.

Duodecim Terveyskirjasto luettelee eri verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksia: lisääntynyt virtsan eritys, väsymys, heikotus, käsien ja jalkojen paleleminen, hengenahdistus rasituksessa, liikuntasuorituksen heikkeneminen, unihäiriöt, huimaus, suolen toiminnan häiriöt, päänsärky, kuumotus, nilkkojen turvotus, ummetus, kuiva yskä ja ihottumat. Toisaalta kohonnutkin verenpaine on yleensä oireeton. Tarkoitukseni ei ole kiistää lääkityksen kiistatonta hyötyä, kun verenpaine on pysyvästi ja huomattavasti koholla. Kyseessä on merkittävä sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin ja ennenaikaisen kuoleman riskitekijä.

Mutta – taas tulee mutta: se on riskitekijä, ei sairaus. Uhkaan vaikuttavat myös monet muut yksilölliset terveyteen ja perimään liittyvät muuttujat.

THL:n Finriski-laskurilla voi selvittää omia riskiarvojaan havainnollisesti. Esimerkiksi yläpaineella 140 kolme-neljäkymppisellä on yleensä vain muutaman prosenttiyksikön kohonnut riski sairastua vakavasti suhteessa ikätovereihin.

Lääkäri Iris Pasternack muistuttaa Tautitehdas-kirjassaan (2015), että hoidon vaikuttavuus huononee dramaattisesti, kun hoidettava tauti lievenee. Myös verenpaineen hoidossa yhä lievempien tapausten lääkintä tuottaa varmat haitat ja kustannukset mutta yhä epätodennäköisemmän hyödyn.

Pasternackin mukaan potilaita on kohdeltava yksilöinä. Joku voi haluta nollata pienenkin riskin vakavaan sairastumiseen. Joku toinen pitää hyvän olon ja toimintakyvyn säilyttämistä tärkeänä vaarojen uhallakin.

Lääkärin velvollisuutena on kertoa rehellisesti ja selkeästi todennäköisyyksistä sekä eri vaihtoehtojen hyödyistä ja haitoista. Päätösvalta hoidosta kuuluu potilaalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu