Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Lähi-Tapiolan yhä jatkuva pääjohtajapulma alkaa käydä raskaaksi 1,6 miljoonan asiakkaan omistaman vakuutusyhtiön maineelle. Finanssivalvonta (Fiva) on ilmoittanut huhtikuussa, heinäkuussa ja viime viikolla, että yrityksen johtoon valittu Juha Koponen ei ole ammatillisesti pätevä pääjohtajaksi eikä voi aloittaa työssä ensi vuoden alussa (Helsingin Sanomat 13.11.).

Tiistaina vakuutusyhtiön hallintoneuvostot valitsivat väliaikaiseksi pääjohtajan tehtävien hoitajaksi vuoden alusta lähtien Jari Sundströmin, joka on ollut pääjohtajan sijainen jo vuodesta 2013. Vuodenvaihteeseen saakka pääjohtajana toimii Erkki Moisander sopimuksensa mukaisesti. Koposesta puolestaan tulee vuoden alussa sekä Lähi-Tapiolan vahinkoyhtiön että henkiyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Näyttää, että soppa sakenee sitä mukaa kun sitä hämmennetään. On käynyt ilmi, että Fiva oli varoittanut Lähi-Tapiolan ylintä johtoa Koposen valitsemisesta jo ennen päätöksentekoa kaksikin kertaa. Fiva katsoi, että Koposelta puuttuu työssä hankittu käytännön ammatillinen vakuutustoimialan kokemus. Siitä huolimatta hallintoneuvostot valitsivat Koposen tehtävään. Tiistaina hallintoneuvostoissa kuului napinaa siitä, että puheenjohtajat eivät kertoneet Fivan kannan olevan niin jyrkkä kuin se oli.

Finanssialalle on tyypillistä, että laillisuusasioissa ollaan tarkkana ja valvontaviranomaiseen suhtaudutaan kuten kuuluu eli sen neuvoja ja ohjeita noudatetaan. Julkisuudessa on syntynyt kuva, että Lähi-Tapiola on uppiniskainen. Kuvan korjaaminen voi kestää pitkään. Vastuu siitä lankeaa itsestäänselvästi uudelle pääjohtajalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu