Työeläkkeet eivät voi seurata ansiotason nousua

Matti Rissanen Diplomi-insinööri (el.) Kaavi

Kansanedustaja Markku Eestilä (kok.) kirjoitti eläkkeistä (SS 13.11.). Eläkkeet maksavat reaalimaailmassa lopulta palkansaajat ja työnantajat työeläkemaksussaan, joka on nyt 24,4 prosenttia palkkasummasta, joten kaikki uudet lisäykset eläkkeisiin ovat poissa heidän nykyisestä ja tulevasta ostovoimastaan.

Kaikki eläkevarat sijoitustuottoineen on varattu nykyisten ja tulevien eläkkeiden maksamiseen, työeläkerahastoissa ei ole vapaata rahaa käytettäväksi eläkkeiden ylimääräisiin korotuksiin tai työeläkeindeksien korottamiseen.

Voimassa olevan TEL-lain mukaan palkkatason nousu huomioidaan 20 prosentin ja hintatason nousu 80 prosentin painokertoimella työeläkeindeksissä. Näillä määritelmillä eduskunta vuonna 1995 päätti kohtuullisen elintason säilyvän eläkeläisillä – ja näin on menetelty jo yli 20 vuotta ja jatkossakin, ellei muuta säädetä.

Työeläkkeet ovat nousseet enemmän kuin inflaatio eli kustannustaso. Kustannustasoindeksi oli vuonna 1996 1 398, vuonna 2018 1 951, muutos +39,5 prosenttia. Työeläkeindeksi oli vuonna 1996 1 737, vuonna 2018 2 548 , muutos + 46,7 prosenttia.

Työeläkkeiden ostovoima on siis noussut enemmän kuin inflaatio eli eläkeläisten elintaso on noussut eikä laskenut. Eläkeläisten kustannusindeksi on varmaan erilainen kuin työssäkäyvillä, mutta erot kulurakenteessa ovat vaikeita huomioida. Työssäkäyvillä on kuluja, joita eläkeläisillä ei ole ja päinvastoin. Lapsiperheidenkin kulurakenne on tyystin erilainen kuin eläkeläisillä.

Työeläkeindeksiin muutosta vaativat vertaavat eläkkeitä yleiseen ansiotason nousuun, joka onkin huomattavasti yli kustannustason nousun. Eläkkeitä ei tule vertailla nykyisiin keskipalkkoihin. Työeläke perustuu TEL:n mukaiseen ennen eläketapahtumaa ansaittuun eläkepalkkaan eikä johonkin tulevaisuuden palkkatasoon.

Eläkepalkan perusteena olevista palkoista on maksettu työeläkemaksut eli se on ansaittu etuus. Eläkkeelle jäännin jälkeen tulevasta palkkatason yleisestä noususta ei kukaan eläkeläinen ole maksanut eläkemaksuja, joten se ei ole ansaittua etuutta.

Eläkkeiden tason ei pidä seurata millään tavalla työelämässä nyt olevien luomaa arvonnousua. Nykyinen 20 prosentin siivu palkkojen noususta on hyvinkin riittävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu