Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Kuopion kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle 0,25 prosenttiyksikön tuloveroprosentin nostoa ensi vuodelle. Maltilliselle veronkorotukselle löytyi laaja tuki poliittisesta keskustasta, kun vastaehdotukset sekä reilummasta korotuksesta että korotuksen hylkäämisestä jäivät vaille kannatusta.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen pohjaesitys voitti äänestyksessä kokoomuslaisten muutosesityksen, jossa vaadittiin kaupungin palvelurakenteiden perkaamista ydintoimintojen tuottavuuden ja tehostamisen näkökulmasta. Ehdotuksen hylkääminen oli yllättävääkin, sillä selvitys ei olisi korvannut veronkiristystä vaan tullut sen rinnalle tulevien talousarvioiden avuksi.

Lokakuun lopussa valtaosa valtuustoryhmien puheenjohtajista suhtautui kriittisesti kunnallisveron nostamiseen, vaikka moni myönsi, että verokeskusteluakin on käytävä tiukassa taloustilanteessa (Savon Sanomat 25.10.). Kaupunginjohtaja Pirhonen muotoili syyskuussa, että verotus ei ole Kuopiossa vielä ”tapissa”, mutta liian helppoja keinojakaan ei kannata käyttää.

Tuloveron lisäksi kaupunginhallitus kiristäisi muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroa. Kuntalaisten ja yritysten kokonaisverotaakan kasvu ei tietenkään ole hyvää mainosta Kuopiolle eikä edistä kaupungin pitkän aikavälin vetovoimaa.

Toisaalta haittoja ei pidä liioitella, kun puhutaan tavalliselle palkansaajalle esimerkiksi sadan euron lisämaksusta vuodessa. Vajaan viiden miljoonan euron lisäys kaupungin verotuloihin ei myöskään suuresti paikkaa käyttötalousmenojen alijäämiä puhumattakaan investointikuormasta.

Esimerkkinä suuruusluokasta pelkästään Kuopion terveydenhuollon palvelualueen toimintakulujen arvioidaan tänä vuonna ylittyvän 13,4 miljoonaa euroa talousarviosta (Savon Sanomat 8.11.).

Kuntatalouden synkkä tilanne huomioiden olisi vielä hyvä palata kokoomuksen ehdotukseen palvelurakenteen perinpohjaisesta läpikäynnistä. Jotain tämänsuuntaista on tekeilläkin. Pirhosen ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan Antti Kivelän (kesk.) mukaan talouden korjausliikkeeseen kuuluvat palveluverkoston tarkastelu, toimitilaratkaisut, investointien karsiminen sekä tytäryhteisöjen palvelun ja hinnoittelun syynääminen (Lukijan Sanomat 1.11.).

Kunnissa on pohdittava suurten tulojen lisäksi pieniä menoja, etenkin tilanteessa, jossa ikääntyminen ja valtion asettamat palveluvelvoitteet lisäävät kustannuspaineita.

Ikävin puoli säästöissä on, että niitä on vaikeaa tehdä vaikuttavasti puuttumatta henkilöstön määrään. Kuopion kaupungin yhteistoimintaneuvottelujen tässä vaiheessa vähennystarve on tarkentunut enintään 91 irtisanomiseen. Irtisanomisuhka ei koske vanhusten hoivaa, mutta muuten henkilöstöjärjestöt ovat epätietoisia konkreettisista toimista.

Todennäköisesti kaupunki voi kuitenkin hyödyntää enimmäkseen luonnollista vaihtuvuutta, joka on yleensäkin noin 400 henkilöä vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu