Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Abdirahim ”Husu” Husseinin (sd.) Twitter-viestistä alkanut sekava vyyhti purkautui, kun SDP:n valtuustoryhmä erotti tämän määräajaksi valehtelun ja siitä johtuvan luottamuspulan vuoksi. Taksinkuljettajana toimiva Hussein myönsi viimein maanantaina, ettei hänen tarinansa rasistisesti käyttäytyneen asiakkaan jättämisestä kyydistä moottoritien varrelle pitänyt paikkaansa.

Hän oli kirjoittanut tunnekuohussa siitä näkökulmasta, miten olisi toivonut toimineensa. Hussein ei kuitenkaan ottanut huomioon, että väitetty heitteillejättö oli taksifirmalle vakava asia ja johti lokitietojen selvittämiseen.

Husseinin viestittelyllä oli hyvät tarkoitusperät. Hän kertoi halunneensa herättää keskustelua ulkomaalaisten kuskien kohtaamasta rasistisesta häirinnästä. Hänen sepittämänsä tarina ja matkan varrella muuttuneet selitykset toimivat kuitenkin tarkoitusta vastaan. Husseinin käytös voi valitettavasti lietsoa lisää ennakkoluuloja ulkomaalaistaustaisia kohtaan.

Vaikka paikallispoliitikko mokasi pahemman kerran, itse asia ansaitsee huomiota. Husseinin taksiyrityksen Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen vahvistaa, että kuljettajiin kohdistetaan rasistista puhetta (Ilta-Sanomat 12.11.).

SDP:lle kohu on kiusallinen, mutta entistä rumemman siitä tekee puoluejohdon menettely. Kesällä tuore kansanedustaja Hussein al-Taee selvisi nuhteilla, vaikka jäi kiinni moninkertaisesta valehtelusta ja Husseinin viestejä paljon rankemmista teksteistä. Vaikutelmaksi jää, että SDP antoi kansanedustajalle kaiken mahdollisen tuen, mutta kunnallispoliitikko jätettiin vaille tukea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu