Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn ja työnantajaliitto Paltian työtaistelusta uhkaa tulla pitkä, katkera se on jo valmiiksi. Molemmilla osapuolilla on oma perusteltu näkökulmansa ja molempia on mahdollista ymmärtää, mutta ne eivät sovi yhteen.

Työntekijät kokevat taistelevansa aidosti tulevaisuudestaan, kun työnantaja on heikentämässä rajusti palkkoja ja muita työehtoja. Palkanalennus toteutuisi, jos Posti onnistuisi aikeessaan vaihtaa paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevien työehtosopimusta. Posti on korostanut, että muutoksella haetaan ensisijaisesti joustavuutta työvuorojärjestelyihin. Työntekijöiden mukaan joustot kuitenkin vaikeuttaisivat entisestään arjen järjestämistä sen lisäksi, ettei valmiiksi pienipalkkaisella raskaalla työllä pystyisi enää elämään.

Paineet palkkojen ja työehtojen heikentämiseen nousevat työnantajan näkökulmasta heikentyvästä kannattavuudesta. Kirjepostin määrä on vähentynyt vuosi vuodelta digitalisaation ja ikääntymisen edetessä. Postinjakelu kuuluu aloihin, joille talouden rakennemuutos asettaa kovimpia vaatimuksia. Postin kipuilu asian kanssa on ilmennyt aiemmin muun muassa pohdintoina ja kokeiluina, joissa palvelua on yritetty laajentaa muun muassa hoivaan ja jopa ruohonleikkuuseen. Ihmisten elämäntapojen suurelle murrokselle ei kuitenkaan mahda mitään.

Vastakkainasettelua syvensi aiemmin syksyllä syntynyt kohu sittemmin väistyneen toimitusjohtajan Heikki Malisen noin miljoonan euron vuosiansioista. Vertailua työntekijöiden ansioihin ei saada näyttämään hyvältä, vaikka johtaja palkitaankin tuloksesta. Valtionyhtiön kohdalla on lupa kysyä palkanmaksun moraalia. Postin asema yhtä aikaa yleispalveluvelvoitteen alaisena ja kilpailuilla markkinoilla toimivana yhtiönä tekee siitä haastavan johdettavan.

Maanantaina alkanut Postin lakko on PAUn sunnuntaisella ilmoituksella pitenemässä neliviikkoiseksi. Lakko osuu kansalaisten ja monen yrityksen kannalta miltei huonoimpaan mahdolliseen saumaan, joulusesongin alkuun. Erityisesti verkkokaupan piirissä toimivat yritykset joutuvat kärsimään. Myös esimerkiksi Kelan etuudet saattavat myöhästyä. Kuopion yliopistollinen sairaala siirtyy lakon ajaksi lähete- ja ajanvarauskirjeistä puhelinasiointiin.

Työ- ja elinkeinoministeriö ei kuitenkaan ole käyttänyt mahdollisuutta puuttua työtaisteluun, jota voidaan lain mukaan viivyttää sen kohdistuessa yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.

Työtaistelun osapuoltenkin on hyvä syvällisesti pohtia, miten keskeinen toimija Posti haluaa yhteiskunnassa olla. Lakko voi opettaa kansalaisia, yrityksiä ja julkisia tahoja yhä enemmän riippumattomuuteen kirjepostista eli pahentaa perusongelmaa. Toisaalta se, että molemmat ovat uhista huolimatta valmiita katsomaan kortit viimeiseen asti, kertoo tilanteen vakavuudesta. Neuvotteluratkaisun etsimisen hengelle on tarvetta, sillä pitkittyvässä lakossa häviävät kaikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu