Aivovammat ovat ongelma jääkiekossa

Jääkiekko-otteluissa tulleita päänvammoja ei Suomessa Ruotsin tapaan systemaattisesti tilastoida. Siksi on tyydyttävä arvioihin.

Yhden arvion esittää Sunnuntaisuomalaisen laajassa jutussa (Savon Sanomat 10.11.) neurokirurgi Teemu Luoto. Hän arvioi, että miesten jääkiekon ylimmällä sarjatasolla eli Liigassa sattuu yhden kauden aikana 50–100 aivotärähdystä. Se tarkoittaa keskimäärin noin yhtä aivotärähdystä liigakierrosta kohden.

Onko se paljon? Ei ole, jos vertailukohdaksi otetaan kaikki Suomessa vuosittain tapahtuvat aivotärähdykset. Luoto toteaa samassa Sunnuntaisuomalaisen jutussa, että vuosittain meillä sattuu noin 14 000 sairaalahoitoa vaativaa aivovammaa.

Luodon mukaan Liigan arvioiduista aivotärähdyksistä suuri osa hoituu kaiken lisäksi vain lyhyellä levolla.

Määristä huolimatta on ongelma, jos urheilu kuitenkin aiheuttaa aivovammoja, jotka pahimmillaan vievät työkyvyn. Silloin kannattaa vakavasti miettiä, mitä voitaisiin tehdä toisin.

Muutoksia on esitetty, mutta toistaiseksi turhaan. Yksi sääntömuutos voisi olla, että jääkiekossa kielletään avojään taklaukset. Sääntömuutos muuttaisi pelin luonnetta, mutta ei liian paljon. Laidoissa voisi edelleen taklata.

Sen lisäksi päähän kohdistuneista taklauksista voitaisiin langettaa nykyistä huomattavasti kovempia rangaistuksia. Niillä voitaisiin vähentää tahallisia ylikovia taklauksia, joita valitettavasti nähdään. Vahinkoja kovat sanktiot eivät luonnollisesti kokonaan poista, mutta lisääntynyt varovaisuus vähentäisi niitäkin.

On outoa, että samaa keskustelua joudutaan käymään vuodesta toiseen. Olisi aika tehdä jotakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu