Talvihoidon tasokorotus teillä paikallaan

Pikku-uutinen kertoo koululaiskuljetuksen suistuneen ojaan viime keskiviikkoaamuna Länsi-Saamaisentiellä Leppävirralla. Kuljettaja oli menettänyt linja-auton hallinnan suoralla mutta erittäin liukkaalla ja jäisellä tieosuudella. Onni onnettomuudessa oli, etteivät kuljettaja tai kaksi kyydissä ollutta lasta loukkaantuneet vakavasti (Savon Sanomat 8. ja 9.11.).

Uutinen saisi jäädä lajissaan talven viimeiseksi, mutta on pelättävissä, ettei se jää. Erityisesti alemman tieverkon talvihoidon haasteet ovat kasvaneet ilmastonmuutoksen myötä.

Lämpötilan sahaaminen nollan molemmin puolin tuottaa vaikeasti ennakoitavaa liukkautta. Ilmastonmuutoksen taakse ei kuitenkaan voida paeta, kun huonot olosuhteet johtuvat talvihoidon laiminlyönneistä. Pohjois-Savossa on vielä muistissa viraalihitti toissa talvelta, jolloin maanviljelijät videoivat luistelua Kauppilanmäentiellä Vieremällä.

Ilahduttavasti maanteiden talvihoidon määrärahoihin saadaan tänä talvena toista vuotta peräkkäin roima korotus. Auraukseen ja muuhun tienhoitoon on luvassa koko maassa 6 miljoonaa euroa viime talvea ja 12 miljoonaa toissa talvea enemmän.

Talvihoidon alennustila koko maassa oli osittain seurausta Liikenneviraston kelvottomasta urakkamallista, jossa kertautuva kilpailutus kannusti pää- ja aliurakoitsijoita viivyttelemään lumien aurauksessa. Sittemmin mallia on korjattu suuntaan, jossa korvauksen saa työn tekemisestä eikä tekemättä jättämisestä.

Ilmastonmuutos motivoi myös rahojen käytön tehostamista. Sään heilahteluissa talvet voivat toisinaan pidentyäkin, kuten näyttää tapahtuvan kuluvana marraskuuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu