Suomea ei vaivaa työvoimapula

Paula Puolakka

Suomea ei vaivaa työvoimapula. Suomea vaivaa se, etteivät työnantajat tahdo maksaa ihmisille palkkaa, ja ulkomaisen työvoiman hankkiminen on hyvä tapa teetättää työt ilmaiseksi muilla. Tämä on todellisuus läpi maan.

Käsitettä ”ulkomainen työvoima” käytetään kattamaan niin sanotusti kaikkialta maailmasta tuleva, laaja-alainen ja kouluttautunut työntekijöiden joukko, vaikka todellisuudessa tänne ei todellakaan tahdota suurta joukkoa esimerkiksi yhdysvaltalaisia työntekijöitä, joilla on korkeamman asteen koulutus, kovat vaatimukset palkastaan ja selkeät tiedot oikeuksistaan.

Ei. Tänne halutaan ainoastaan sellaisia ulkomaalaisia, jotka ovat valuneet hitaasti maatamme kohti Manner-Euroopan lävitse, joilla on oman maansa lähtökohdista niin sanottu korkeamman asteen koulutus, mutta meidän maamme mittakaavassa ei, ja joilla ei ole kielitaitoa ja ymmärrystä ajaa kunnolla oikeuksiaan.

Suomalainen työntekijä saa kerta toisensa jälkeen kohdata sen, ettei hänelle haluta maksaa edes minimipalkkaa työtehtävien suorittamisesta. Jo valmiiksi luvattuja keikkatöitä perutaan yhtäkkiä ja perusteluksi annetaan budjetin tiukkuus. Miksi töitä siis alun perin luvattiin? Miksi homma kuitenkin pyörii ja ihmisiä näyttää olevan kyseisiä töitä tekemässä?

Syynä ei voi olla muu kuin se, että heidät on saatu ilmaiseksi tekemään hommat tai heille sanotaan vasta työtehtävän suorittamisen jälkeen, ettei palkkaa voidakaan maksaa, jolloin työntekijät joko osaavat tai eivät osaa aloittaa paperirumbaa oikeutta saadakseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu