Sudet takapihallamme rajoittavat perheemme elämää

Maalaiskylässämme pantasusilauma on jatkuva vieraamme. Koululaiset ovat nähneet susia koulukyytiä odottaessaan. Maanviljelijä kertoo suden jolkotelleen kaivinkoneen lähellä, kun viljelijä on kaivanut pellolla ojaa, samoin monet muut traktoriensa kanssa aamu- tai iltahämärissä liikkuneet viljelijät.

Melko tiheään asutussa maalais- idyllikylässämme olemme voineet kuunnella emosuden kutsuhuutoa pennulleen täydenkuun loisteessa.

Meillä on ajokoira. Fiksuna olentona se on haistanut päivälenkillä petojen hajun eikä suostu metsäisille lenkkitaipaleille, ei myöskään jänisjahtiin. Pari kertaa se on karannut ulos, mutta tullut takaisin sisälle muutaman minuutin jälkeen.

Pantasusien lauma, 7–9 sutta, tappoi lampaitani viime viikolla naapurin navetan kupeella noin 20 metrin päässä ajotiestä, jossa 13-vuotias poikani odotti koulutaksia. Poikani yritti soittaa minulle, että susi tuijottaa häntä pellolla. Onneksi taksi tuli paikalle siinä samassa.

Mitäs jos pellolla tapettu liha ei laumalle riittäisi? Kelpaisiko syötäväksi teini-ikäinen lapseni? Minä en voi sitä tietää.

Pitääkö meidän pelätä sutta? Kyllä – sutta, joka on yhdeksi lepopaikakseen valinnut navetan vierustat tai sutta, joka käy päiväateriansa, hanhet, navetan sisältä suihinsa, kuten naapurikunnassa tapahtui meiltä noin 15 kilometriä linnuntietä.

Äitinä minä pelkään lasten turvallisuuden puolesta susia, jotka eivät kunnioita ihmistä eivätkä piittaa työkoneista tai metelistä.

Riistahavainnot.fi-karttapalvelusta voi seurata pantasusien liikkumista eri alueilla. Sieltä näkyvät yhä useammat vierailut maalaiskylämme asutuksen liepeillä. Karttapalvelu on avoinna metsästysaikaan, jotta metsästäjät eivät veisi metsästyskoiriaan susialueille suden syötiksi.

Suden kitaan on päätynyt koiria silti. Sudet rajoittavat päivittäistä elämäämme: koiran kanssa ei tarvitse lenkkeillä eikä metsästää. Tuotantoeläimiin liittyvät riskit yrittäjä tietää, ihmisiin liittyvät riskit ovat eri asia.

Ihmisiä pelkäämättömät sudet on hävitettävä. Kaatolupia ei tahdo saada, ellei jotain merkittävää uhkaa ihmiselle aiheudu. Eivätkö lasten tekemät susihavainnot riitä? Eivätkö pihapiiriin tapetut lampaat riitä? Mitä pitäisi sattua?

Paikallislehti julkaisi tapahtuneesta artikkelin, jossa virkamies ohjeisti soittamaan poliisille, jos susi tekee vahinkoa pihapiirissä. Edellisen kerran hälytystä tehdessäni muusta asiasta poliisi oli 120 kilometrin päässä.

Kaksi vuotta sitten ilmoitin ilveksen tappamista lampaista poliisille, ja poliisi ohjeisti soittamaan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle. Ei poliisi paikalle tullut.

Jos minä suojelen lampaita susilta vaikka ampumalla, kenellekään ilmoittamatta, saan sakot ja joudun ehkä vankilaan.

Tappolupa näille ihmisasutusten liepeille liikkuville susille ja heti! Ja sinä susien suojelija, haluatko oman lapsesi tipauttaa 20 metrin päähän eläimiä raatelevasta susilaumasta? Mieti sitä, ennen kuin laadit oman artikkelisi.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lue lisää aiheesta