Nyt riittää, Kuopio!

Maija Hartikainen, Hanna Niemi

Kuopion kaupunki suunnittelee mittavia määrärahaleikkauksia varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluihin (Savon Sanomat 31.10.). Kuopiolaiset vanhemmat ovat ymmärrettävästi järkyttyneitä.

Näinkö ”hyvän elämän pääkaupunki” kohtelee kaikista arvokkaitaan – lapsia ja nuoria?

Suunnitellut leikkaukset vaikuttavat jokaiseen kuopiolaiseen lapseen ja nuoreen, joka on varhaiskasvatuksen tai koulutuksen piirissä. Ryhmä- ja luokkakoot paisuvat entisestään ja erityisopetuksesta, lukiokursseista ja koulutusmateriaaleista leikataan tuntuvasti. Eikö kaupungin johto ole kuullut varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen henkilökunnan huolta siitä, että ryhmäkoot ovat jo nyt liian isoja eivätkä resurssit riitä hoitamaan työtä kunnolla?

Henkilöstö on kovalla kuormituksella ja suunnitellut leikkaukset kurjistavat tilannetta entisestään. Häpeällistä.

Lapsilla ei ole tässä keskustelussa ääntä. Heidän hätähuuto näkyy levottomuutena, oppimisen hidastumisena ja yksinäisyytenä. Liian usein lasten hätähuuto näkyy myös aggressiivisena käytöksenä, masennuksena, ahdistuksena ja varhaisena syrjäytymisenä. Leikkaukset näkyvät suoraan pahoinvointina ja moninkertaisena palveluntarpeena.

Kuopion strategian 2030 mukaan kaupungin visiona on olla ”paras paikka lapsille”. Kuopiolla ei ole varaa heikentää enää yhtään varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluitaan. Nyt riittää. Jäitä hattuun ja ehdoton ei lyhytnäköisille leikkauksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu