Tämä ilmainen vinkki voi parantaa päivääsi ja nostaa palkkaasi – oletko valmis kokeilemaan?

Kristiina Poutiainen

Oletko mukana positiivisuushaasteessa?

Monet ovat. Facebookissa ihmisten seinillä näkyy muun muassa onnellisuus- ja kiitollisuushaasteita, joissa sadan päivän ajan pyritään löytämään joka päivästä hyvää.

Jos joku nyt miettii, että mitähän turhuuksien huuhaahommia nämä taas ovat, niin tutkimukset osoittavat, että tästä on hihhulius kaukana.

Esimerkiksi myönteisestä ajattelusta kirjoja julkaissut psykologi Keijo Tahkokallio muistuttaa, että myönteinen ajattelu tekee elämästä parempaa: Se auttaa vähentämään stressiä ja lisää elämän nautinnollisuutta (Yhteishyvä 7/15).

 

Jos kohdistaa katseen asioihin, jotka ovat pielessä, alkaa nähdä vain niitä huonosti olevia juttuja. Sekös muuten äkkiä rupeaa risomaan. Kuka jaksaa olla ainaisen valittajan kanssa? Kiukuttelu lietsoo happamuutta. "Hyvä" foorumi huomata tämä ovat Facebookin keskusteluryhmät, joissa änkyrät suorastaan tekevät taidetta siitä, kuinka asia kuin asia on... no, kauniisti sanottuna 'pielessä'.

Käänteisesti siis: jos päättääkin huomioida asiat, jotka ovat hyvin, niitä myös löytää enemmän. Tunteet tarttuvat ihmisestä toiseen – positiivisen ihmisen vierellä on helppo olla.

 

En sano, ettei huonoja asioita saisi huomioida: Ne todellakin pitää tuoda esiin, että niihin voidaan vaikuttaa. Mutta pointti onkin se, että huomaa myös asioita, jotka ovat hyvin ja hakee niistä voimaa päivään.

Maailman epäkohtia dokumentoinut tuottaja-toimittaja Arman Alizad huomautti hyvin: "En sano, ettei pienistä asioista pitäisi valittaa. Mutta pitää tiedostaa, että asiat voisivat olla täysin erilailla. Se on terve tapa nähdä maailma. Suomen rajojen sisäpuolelta katsottuna täällä on miljoona asiaa, jotka ovat päin h...ttiä. Mutta jos vertaa Suomea muuhun maailmaan, tämä on utopia sanan varsinaisessa merkityksessä." (SS 28.10.)

 

Elämän myönteisyyden löytäminen on kiinni myös asenteesta. Vuonna 2011 tuolloin 30-vuotias Johanna Huhtamäki sai kahden lapsen yksinhuoltajana kuulla, että hän voisi saada milloin tahansa aivoverenvuodon (HS 17.10.). Huhtamäki teki päätöksen, joka muutti hänen elämänsä. ”Tajusin, että ei välttämättä ole mitään tulevaisuutta, jolloin voin alkaa toteuttaa (lykkäämiäni) haaveita.  –  – päätin, että jos selviän, aion käyttää loppuelämän siihen, että yritän toteuttaa jokaisen unelmani.”

Huhtamäki leikattiin ja toipui, mutta kuoleman läheisyys muutti elämän. Ja nyt lokakuussa motivaatio- ja menestysvalmentaja, diplomi-insinööri Huhtamäki julkaisi Vappu Pimiän kanssa tietokirjan Valon antajat, jossa tekijät käsittelevät unelmien toteuttamista.

Pimiän mukaan kirjan sanoma on kirkas: pitäisi olla kiitollinen (SS 2.10.). "Kiitollisuus johtaa onnellisuuteen. Kun on onnellisempi, näkee mahdollisuuksia. Siitä taas tulee itsevarmuutta, jonka voimin uskaltaa tavoitella unelmiaan ja siten menestyy. On tieteellisesti todistettu, kuinka paljon asenteella ja kiitollisuuden voimalla pystyy tekemään muutosta elämässä."

 

Asiantuntijoiden mukaan positiivisuus näyttää tuntuvan myös palkkapussissa. Myönteisesti ajattelevien tulot ovat tilastollisesti hieman suuremmat ja koulutusaste korkeampi. He myös etenevät työurallaan paremmin. Yksi syy voi olla se, että myönteisesti ajatteleva on tuottava, sillä hän tarttuu haasteisiin päättäväisemmin kuin kielteinen.

 

Positiivisuushaasteen ohje on helppo: Aamulla kun heräät, päätä olla positiivinen. Näe asioiden hyvät puolet ja mahdollisuudet ja pidä sisäinen puheesi positiivisena.

Saa kokeilla, ei maksa mittään.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu