Hei, me leikataan – taas!

Rasmus Keinänen varapuheenjohtaja Savo-Karjalan Demarinuoret

Savon Sanomissa (31.10.) kerrottiin Kuopion kaupungin koulutukseen suunnittelemista massiivisista leikkauksista. Ymmärrän, että kuntatalouden tilanne on – jälleen kerran – erittäin heikko, mutta eritoten lapsista ja nuorista leikkaaminen on väärin.

Koulutus on ollut säästöpaineiden alla niin kauan kuin muistan. Keväällä ylioppilaaksi valmistuneena voin kertoa, että noin 40 henkilön opetusryhmät, jollaiset esimerkiksi lukiossa ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, ovat oppimisen kannalta haasteellisia. Myös opettajat ja muu henkilökunta toimivat voimavarojensa äärirajoilla.

Jo nykyisillä resursseilla tilanne on se, että tietyissä peruskouluissa oppilaat eivät saa viedä koulukirjojaan kotiin, koska koululla ei ole rahaa ostaa tarpeeksi kirjoja kaikille.

Oppiminen ei tapahdu vain koulussa. En tiedä, haluanko edes tietää, millaiseksi tilanne kehittyy seuraavien leikkausten jälkeen.

Koulutuksessa ei ole kysymys vain numeroista ja tehokkuudesta. Koulutuksessa on kyse lasten ja nuorten tulevaisuudesta.

Nämä tulevaisuuden kuopiolaiset veronmaksajat eivät ehkä vielä ole äänioikeutettuja, mutta joutuvat kantamaan raskaan taakan kaupungin talouden tasapainottamisessa. Mutta mitäpä sitä turhia tulevaisuutta murehtimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu