Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten huumeongelma hoidetaan?

Se on kysymys, joka nousee useasti esiin. Hoidetaanko se siten kuin ministeri Maria Ohisalo (vihr.) sen hoitaisi? Pienien huumausainemäärien käytöstä ja hallussapidosta ei rangaistaisi. Sisäministerin linjauksen mukaan tähän kuuluisivat ilmeisesti kaikki huumausaineet, heroiinista lähtien. Poliisitoiminnasta vastaava ministeri sallisi hengenvaarallistenkin huumeiden käytön ja hallussapidon, vaikka suoraan poliisin silmien edessä. Hoidetaanko huumeongelma sillä, että kannabis laillistetaan, kuten vihreät – poliisiministerin puolue – haluaa?

Pitää ymmärtää, että kannabistakin on monenlaista, lukemattomia lajikkeita, joiden THC-pitoisuus vaihtelee rajusti. Jalostusprosessin kautta tulee koko ajan lisää uutta. Moni käyttäjä käyttää mielummin hyvää pilveä (korkea THC-pitoisuus) kuin huonoa piriä, koska vaikutus on huomattavasti vahvempi.

Millä tavalla vihreät ja poliisiministeri Ohisalo aikoisivat pitää kannabiksen THC-pitoisuudet sallituissa rajoissa, vai onko tässäkin kummallinen, pahasti ontuva sallivuuden logiikka, ettei ole niin väliä millaisten huumausaineiden käyttö sallitaan, kunhan sallitaan? Kyllä alkoholissakin on tilavuusprosentit, huumausaineiden kanssa samalla asialla ei ole mitään merkitystä?

Kun kannabiksen laillistamista puolustetaan, otetaan usein esille tutkimukset ja niistä osataan etevästi nostaa esiin positiiviset näkökohdat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut vuonna 2018 raportin Coloradosta, jossa kannabis laillistettiin 2014.

Raportin mukaan aikuisväestössä kannabiksen käyttö on lisääntynyt parilla prosentilla, päivittäisen käyttäjien määrä oli noussut saman verran. Tuoreen katsauksen mukaan kannabiksen käyttö on lisääntynyt jopa 94 prosenttia ja kannabiksesta johtuvien sairaalakäyntien määrä 104 prosenttia. Pikkulasten myrkytykset olivat lisääntyneet 27 prosenttia!

Kouluissa selvästi suurin yksittäinen syy koulusta erottamiseen oli kannabis. Vakavat rikokset, varsinkin kannabikseen liittyvät, olivat pysyneet ennallaan. Järjestäytyneen rikollisuuden luvut olivat kasvaneet. Kannabiksen laiton tuotanto ja myynti oli alkuun luonnollisesti tippunut, mutta lähtenyt sittemmin uuteen nousuun. Kannabiksesta johtuvat häiriökäyttäytymiset olivat pysyneet samoina.

Kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa kannabis-positiivisten määrä oli jopa kaksinkertaistunut ja kuolonkolareiden määrä oli lisääntynyt. Ainoita positiivisena pidettäviä asioita Coloradon tilanteessa oli valtion verotuottojen raju nousu. Nousu tietysti selittyy sillä, ettei kannabiksesta verotuottoja aiemmin ollut.

Näinkö huumeongelma hoidetaan? Antautumalla ja lähtemällä bisnekseen mukaan? Sen jälkeenkö voidaan todeta, että meillä ei ole huumeongelmaa? Tämäkö on poliisiministeri Ohisalon ja vihreiden looginen, kestävä suunnitelma tämän ongelman hoitamisessa?