Arvot ohjaavat päätöksentekoa

Marja Berg Valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Kantele Kaupunginvaltuutettu Vihreät

Kari Sutinen kommentoi Kuopion tapaa tehdä talousarvion valmistelua (Lukijan Sanomat 27.10.). Sutinen kritisoi Kuopiota avoimuuden puutteesta sekä lautakuntien vaikutusmahdollisuuksien vähäisyydestä palvelualuetta koskeviin taloudellisiin päätöksiin. Yhdymme Sutisen mielipiteeseen.

Kuopiossa talousarvion valmistelu on virkamiesvetoista. Tietoa esityksistä ensi vuodelle tulee lautakuntiin sekä kaupunginvaltuustolle syksyn mittaan, mutta lopulliset talousarvioesitykset annetaan kaupunginvaltuuston tutustuttavaksi yleensä joitakin viikkoja ennen joulukuun valtuuston kokousta, jossa talousarvio on määrä lyödä lukkoon. Aikataulu on kireä ja tänä vuonna prosessia hidastavat kaupungin yt-neuvottelut.

Monissa kunnissa talousarviota valmistellaan käymällä poliittisten puolueiden välisiä neuvotteluja virkamiesten esitysten pohjalta.

Tällaisia budjettineuvotteluja ei Kuopiossa käydä. Käytäntö mahdollistaisi avoimemman käsittelyn asioille ja voisi parhaimmillaan lisätä vuoropuhelua poliittisten päättäjien ja valmistelevien virkamiesten välillä. Osallistava budjetointi voisi myös olla keino lisätä päätöksenteon avoimuutta ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Tänä syksynä monissa kunnissa on käyty yt-neuvotteluja, sillä kuntien taloustilanne on poikkeuksellisen huono. Pääministerin kyselytunnilla 27.10. Antti Rinne (sd.) kuitenkin toteaa, että kuntatalouden heikentyminen liittyy verouudistukseen ja tilanne tulee korjaantumaan.

Pääministeri lupaa, etteivät kunnat joudu kriisikuntamenettelyyn verotuksen rytmihäiriöstä johtuvien talousvaikeuksien vuoksi. Hallitus on luvannut kunnille lisäksi noin miljardin lisää rahaa.

Hyvistä lupauksista huolimatta lihavia vuosia tuskin on tulossa. Sote-uudistus on saatava tehtyä. Hallitus on parhaillaan valmistelemassa uudistusta ja työ on tehtävä huolella. Kunnissa palveluja täytyy kehittää vastaamaan paremmin ihmisten tarpeita.

Ongelmien ennaltaehkäisy on halvempaa kuin seurausten hoitaminen. Esimerkiksi kouluissa tämä tarkoittaa riittävää määrää opettajia, hyvin toimivaa oppilashuoltoa ja sopivan kokoisia ryhmiä. Sijoitus lapsiin ja nuoriin kannattaa ja ennaltaehkäisyyn pitää mielestämme panostaa entistä enemmän.

Päätöksentekoa ohjaavat arvot. Kylmillä ja kovilla arvoilla teemme hallaa kaikkein heikoimmille säästämällä väärästä paikasta. Strategiassa Kuopio haluaa olla lapsiystävällinen kaupunki ja lisätä kuntalaisten aktiivisuutta. Uskomme, että tätä tavoitetta edistäisi parhaiten hyvinvoinnin edistäminen ja avoin päätöksenteko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu