Liikuntatilaratkaisuista Pieksämäellä

Heimo Kontro (kesk.) Yrjö Merikoski (kesk.) Risto Ockenström (kesk.)

Savon Sanomissa 28.10. julkaistusta Pieksämäen liikuntatiloja koskevasta lehtiartikkelista on pääteltävissä, että yksityinen liikuntahalli voi toteutua vain, jos urheilutalosta luovutaan eikä kaupunki rakenna uutta omaa liikuntatilaa. Tällä tavalla muodostuisi yksityinen monopoli liikuntahallitarjontaan.

Kaupunki on sitoutunut maksamaan yksityisen liikuntahallin omistajalle 290 000 euroa vuodessa käyttöoikeudesta koulupäivinä klo 8–15 välisenä aikana. Muita aikoja markkinoi operaattori. Operaattorin toiminta perustuu käyttäjien maksuihin. Urheiluseurat eivät kykene maksamaan merkittäviä vuokria eikä kaupungilla ei ole varaa tukea urheiluseuroja ja liikunnan harrastajia nykyistä enemmän.

Operaattorin ja kiinteistösijoittajan sopimusta vielä neuvotellaan. Lehdessä kiinteistösijoittaja mainitsee, että heillä on aikaa odottaa. Tieto on mielenkiintoinen, koska meille päättäjille ja kaupunkilaisille väitettiin kesäkuussa 2018, että sijoittaja tarvitsee päätöksen nopeasti tai se luopuu hankkeesta. Odotuksesta voi tulla melko pitkä.

Liikuntatilat (uimahalli, jäähalli, urheilutalo, urheilukentät, hiihtoladut, muut liikuntapaikat) ovat tärkeä osa kaupungin asukkailleen tarjoamia hyvinvointipalveluja. Liikuntatilojen ylläpito ja tarjoaminen edullisesti kaupunkilaisten, erityisesti lasten ja nuorten, urheiluseurojen ja yhdistysten käyttöön kuuluu kaupungin perustehtäviin.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kaupungilla ei ole varaa kalliiseen uudisrakentamiseen eikä kalliisiin vuokratiloihin. Nykyisten tilojen pitää riittää, kunnes kaupungin talous saadaan kuntoon. Urheilutalo on kohtuullisin ylläpitokorjauksin edelleen käyttökelpoinen. Salibandyn sarjapelitarpeisiin on tutkittava jäähallin käyttömahdollisuutta, kuten Kuopiossa tehdään. Uusia liikuntatiloja, mukaan lukien keilahalli, kaupunki voi toteuttaa vasta talouden niin salliessa.

Lehtiartikkelin faktoissa väitetään, että uuden liikuntahallin viivästyminen maksaa rahaa. Tällainen väite ei pidä paikkaansa. Päinvastoin säästämme jatkuvasti yli 24 000 euroa kuukaudessa, kun sopimus ei ole toteutunut. Koulujen liikuntamahdollisuudet ovat olleet yhtä hyvät kuin aiemminkin.

Toisena faktana väitetään, että Pieksämäen ja Wasagroupin sopimuksessa on maksimituntihinnaksi sovittu 50 euroa. Kaupunginhallituksen päätöksen (24.6.) liitteenä olevassa käyttöoikeussopimuksessa ei mainita mitään operaattorin hinnoittelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu