Mikä olisi paras aikavyöhyke Suomelle?

Ari Jäntti Kuopio

Monet suomalaiset ovat kyllästyneet kellojen siirtelyyn kesäajasta talviaikaan ja takaisin. Suomen aloite kesäajasta luopumiseksi edistyy EU:ssa hitaasti, jos ollenkaan. Eräät suomalaiset ovat jo ennen aikojaan ehdottaneet siirtymistä pysyvästi kesäaikaan. Käsitys kesäajan autuudesta perustuu tunteeseen ja epämääräiseen ”maalaisjärkeen”, ei tieteellisiin tutkimuksiin.

Sen sijaan asiantuntijat, unitutkijat professori Markku Partinen ja professori Timo Partonen, eivät näe kesäaikaa hyvänä talvella. Normaaliaika on heidän mielestään parempi unirytmille kuin kesäaika. Aamuun saadaan enemmän valoa. Entäpä jos siirtyisimme – täysin riippumatta kesäajasta – Keski-Euroopan aikaan, johon kuuluvat Ruotsi, Norja, Tanska, Puola, Saksa, Tšekinmaa, Slovakia, Unkari, Itävalta, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Ranska Andorra, Espanja, Sveitsi, Italia, Vatikaani, Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hertsegovina, Serbia, Montenegro, Kosovo, Pohjois-Makedonia, Albania ja Malta.

Suomella on paljon yhteyksiä näihin maihin ja päinvastoin. Elinkeinoelämän keskusliitto on todennut jo kauan sitten, että Suomelle olisi eduksi olla samassa ajassa Keski-Euroopan kanssa.

Keski-Euroopan aikavyöhykkeen itälaidalla tunti lisää yöunta saattaisi parantaa hyvinvointiamme. Saisimme nousta useammin valoisaan aamuun. Nykyisin etenkin nuoriso nukkuu liian vähän. Kansa joutuu lähtemään talvisin aamulla töihin ja kouluun pimeässä.

Toivottavasti löydämme Suomelle sopivan ajan niin terveyden kuin taloudenkin kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu