Hoitoa myös paperittomille

Antti Launonen

Siilinjärven kunta päätti maanantaina laajentaa laittomasti maassa olevien eli niin sanottujen paperittomien terveydenhuoltoa. Välttämätöntä hoitoa annetaan vastaisuudessa kaikille, myös täysi-ikäisille paperittomille.

Alle 18-vuotiaille ja raskaana oleville tarjotaan samat palvelut kuin kuntalaisille. Aikuisille tarjotaan samat rokotukset kuin kuntalaisille sekä sellainen hoito, jonka antamatta jättäminen johtaisi terveydentilan heikkenemiseen.

Valtuusto äänesti esityksestä, niin kuin kunnanhallituskin. Valtuustossa kunnanhallituksen esitys voitti äärimmäisen niukasti, äänin 20–19.

Päätöksellään Siilinjärvi liittyi harvojen paikkakuntien joukkoon. Tiettävästi vain Helsinki, Espoo ja Jyväskylä ovat tehneet vastaavan päätöksen.

 

Mitä päätös sitten merkitsee? Mitä se itse asiassa tarkoittaa?

Terveydenhuoltolain mukaan julkisen terveydenhuollon on annettava kiireellistä hoitoa kaikille sitä tarvitseville. Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan sananmukaisesti hoitoa äkilliseen, päivystysluonteiseen sairastumiseen.

Entä sitten välttämätön hoito, jonka hoitamatta jättäminen johtaisi terveydentilan heikkenemiseen? Tällaista on esimerkiksi diabeteksen hoito, suun sairaudet tai mielenterveysongelmat. Jos niitä ei hoideta, ihmisen sairaus muuttuu pian kiireelliseksi.

Periaatteessa ei-kiireellisen hoidon kustannukset jäävät hoidettavalle itselleen. Käytännössä hoito menee kunnan piikkiin.

Siilinjärvi teki päätöksen juuri tällaisen välttämättömän hoidon antamisesta. Osassa kuntia hoitoa annetaan, mutta vain raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille.

Paperittoman henkilön välttämättömän hoidon tarpeen määrittelee terveydenhuollon ammattilainen, käytännössä lääkäri.

Lääkärillä ei ole oikeutta ilmoittaa viranomaisille laittomasti maassa oleskelevista ihmisistä. Häntä sitoo laaja salassapitovelvollisuus.

 

Vyöryykö Siilinjärven terveyskeskukseen nyt massoittain paperittomia valittelemaan kolotuksiaan? Tuskin. Kyse on lähinnä periaatteesta.

Oletus on, että suurin osa laittomasti Suomessa olevista henkilöistä on pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä paperittomia asiakkaita oli viime vuonna yhteensä 139. Asiakaskäyntejä 321. Näistä kustannuksia kertyi 33 000 euroa.

Kyse ei siis Helsingissäkään ole isoista rahoista. Tiukan talouden aikana voi ymmärtää, että ihmisten mielissä mahdollisen lisärahan laittaminen tällaiseen on turhaa ja laittomasti maassa olevien auttaminen muutenkin moraalitonta.

Toisten mielestä taas on moraalitonta ja epäinhimillistä jättää sairas ihminen hoitamatta, vaikka hän oleskelisikin maassa laittomasti.

On myös mainittu, että tällaiset päätökset olisivat omiaan houkuttelemaan turvapaikanhakijoita Suomeen. Tähän on vaikea uskoa. Turvapaikanhakijanahan ihminen on terveydenhuollon piirissä.

Myöskään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tuskin jättävät palaamatta kotimaahansa pontimenaan terveydenhuolto Suomessa. Syyt ovat paljon syvemmällä.

 

Loppujen lopuksi Siilinjärven tekemä päätös saattaa osoittautua turhaksi. Hallitusohjelmassa on nimittäin kirjaus, jonka mukaan jatkossa "välttämätön hoito turvataan kaikille paperittomille".

Käytännössä tämä tarkoittaa lakimuutosta juuri Siilinjärven tekemän päätöksen mukaiseksi. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esikunnasta kerrottiin syyskuussa Savon Sanomille, että lakivalmistelu alkanee ensi vuonna.

 

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu